Každý třetí zájezd na splátky si lidé kupují přes internet

Více než třetinu zájezdů na splátky si lidé pořizují přes internetové cestovní kanceláře. Vyplývá to ze statistik Home Creditu, předního českého poskytovatele úvěrů na financování dovolených. Při on-line nákupu si Češi vybírají levnější zájezdy, takže utratí o 15 % méně než v kamenných pobočkách. Celkový objem úvěrů, které Home Credit v roce 2007 v segmentu cestovních kanceláří a agentur poskytl, meziročně stoupl o 65 %.

Z celkového počtu zájezdů financovaných na splátky tvoří více než třetinu ty, které lidé vyřizují prostřednictvím internetu. „Internetovou síť si Češi oblíbili hlavně pro nákup last-minute zájezdů, kterých je zde k dispozici velké množství. Výběrem na on-line portálech šetří potřebný čas, ale jak je vidět z našich statistik, tak také peníze. Průměrný úvěr poskytnutý na nákup dovolené přes internet činí necelých 20 000 korun, což je o 3 400 Kč méně než u úvěrů z kamenných poboček. Na druhou stranu úvěry z kamenných cestovních kanceláří splatí klienti o dva měsíce rychleji, v průměru už za 8 měsíců,“ uvádí Vojtěch Ščevík, obchodní ředitel společnosti Home Credit a. s.

O tom, že jsou internetové obchody vyhledávané pro nákup zájezdů na poslední chvíli, svědčí i fakt, že přes 50 % všech „on-line dovolených“ na splátky se prodá v hlavní sezóně od června do srpna. U kamenných cestovních kanceláří je zájem klientů o nákup zájezdů rozprostřen do delšího časového období, které začíná už v únoru.

„Dovolenou přes internet si překvapivě kupují zejména ženy, ty tvoří 56 % všech našich klientů. Většině zákazníků je mezi 20 a 40 lety a jsou nejčastěji středoškolského vzdělání,“ říká Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je největším on-line prodejcem zájezdů v České republice. „V letošní sezoně neočekáváme velké změny v pořadí popularity zemí, které si lidé vybírají pro svou dovolenou. Celoročně velmi dobře prodávané jsou zájezdy do Egypta a Tunisu, v létě se na přední příčky vyhoupnou Řecko, Itálie, Turecko, Španělsko a Bulharsko,“ dodává.

S téměř 240 obchodními místy, na nichž je dovolená na splátky k dispozici, patří Home Credit k největším poskytovatelům úvěrů v segmentu cestovních kanceláří a agentur na českém trhu. Vloni byl o tento typ spotřebitelského financování rekordní zájem. Objem úvěrů poskytnutý tímto způsobem vzrostl o 65 % oproti předchozímu roku, průměrně financovaná částka přesáhla 22 000 korun.

Vyřízení úvěru na nákup dovolené je jednoduché a rychlé. Klient si vybere zájezd z nabídky cestovní kanceláře a smlouvu o poskytnutí úvěru uzavře přímo v její pobočce. Při nákupu přes internet stačí zaškrtnout tuto možnost v objednávce a vyplnit elektronickou žádost. Klienti si mohou vybrat od 4 od 12 měsíčních splátek, úvěr tedy splatí do další sezóny. Například ve spolupráci s cestovní kanceláří Sunny Days letos Home Credit nabízí dovolenou na splátky s nulovým navýšením.