Přes třetinu žádostí z programu Zelená úsporám podali klienti v České spořitelně

[Tisková zpráva] Klienti podali v pobočkách České spořitelny od začátku programu do 31. března 2010 celkem 6 736 žádostí o dotace z Programu Zelená úsporám, to je 38 % z celkového počtu žádostí přijatých bankami i Státním fondem životního prostředí (SFŽP). Průměrná výše investice jednoho žadatele byla 230 000 Kč a průměrná předpokládaná dotace SFŽP činila 115 000 Kč.

„Nejvíce, tedy 56 % žádostí, u nás podali klienti na využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Žádosti na úspory energie na vytápění tvořily 43 %. Méně než 1 % žadatelů projevilo zájem o dotace na novostavbu v pasivním energetickém standardu,“ uvedl Ladislav Dvořák, manažer strategických projektů České spořitelny.

Počet podávaných žádostí se postupně zvyšoval v souvislosti s tím, jak se program stále více dostával do povědomí veřejnosti. V prvních měsících Česká spořitelna evidovala desítky žádostí týdně, v posledních měsících to byly stovky každý týden. Více než polovina žádostí podaných v letošním roce byly žádosti před realizací projektu, zatímco v loňském roce tvořily žádosti před realizací pouze třetinu všech podaných žádostí. Česká spořitelna začala žádosti přijímat v červnu 2009 jako první z pověřených bank.

Nejvíce žádostí přijaly pobočky na Jihlavsku a Ostravsku (téměř 700 žádostí v každém z regionů), nejmenší zájem byl na Karlovarsku (přijato celkem 89 žádostí). Žádosti přijímají všechny pobočky České spořitelny, kterých má banka téměř 700 po celé ČR. V pobočkách České spořitelny mohou žádost podat všichni žadatelé z řad fyzických osob bez ohledu na to, zda jsou či nejsou klienty ba

Rolí pověřených bank je přijímat a zpracovávat žádosti o dotace a následně vyřizovat i žádosti o jejich proplacení. Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny žadatelům nabízejí také doplňkové financování jejich projektů. V září loňského roku Česká spořitelna založila spolu s dalšími čtyřmi partnerskými firmami působícími v oblasti energetických projektů (Knauf Insulation, Ponast, Rehau a Stiebel Eltron) volné uskupení Zelená aliance. Ta poskytuje kompletní finanční a technický servis klientům, kteří chtějí realizovat nízkoenergetický projekt za pomoci dotace z programu Zelená úsporám (www.zelenaali­ance.cz).