TRANSFINANCE a.s. profinancovala v roce 2005 pohledávky za více než 22 miliard korun

Akciová společnost Transfinance profinancovala v roce 2005 pohledávky za celkem 22,036 mld. korun, což je o miliardu více než v roce 2004. Transfinance si stále drží bezkonkurenční prvenství na poli financování zahraničních pohledávek – exportního factoringu – kde v loňském roce uskutečnila obchody za 6,411 miliardy korun. V oblasti financování dovozních pohledávek (importní factoring) provedla společnost obchody za 1,446 mld. korun. Na poli tuzemského factoringu (financování tuzemských pohledávek) profinancovala Transfinance pohledávky v hodnotě 14,179 mld. korun.

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Transfinance Ing. Jiří Matula k hospodářským výsledkům poznamenal: „Obchodní výsledky společnosti Transfinance za rok 2005 kopírují mírně stagnující trend celého odvětví. Zatímco v roce 2004 prožil factoringový trh téměř 30% nárůst, loni se objem obchodů zvýšil pouze o 5%. Příčinou je jak konsolidace sektoru, tak pokračující silná konkurence především ze strany bankovních subjektů. Transfinance zvýšila loni svůj zisk díky postupnému vylepšování procesního řízení v operační oblasti a především zlepšujícímu se rizikovému profilu.“

Společnost Transfinance obsadila v celoročním hodnocení českých factoringových firem i přes vynikající výsledky ve 2. pololetí 2005 druhou příčku. S profinancovanými pohledávkami za 22,036 miliardy korun (25 % podíl na trhu) se objevila těsně za společností Factoring CS. V loňském roce profinancovaly firmy sdružené v Asociaci factoringových společností nejvíce tuzemských pohledávek ve výši 68,255 miliardy korun (78,61% celkových obchodů), exportní factoring se na obchodech podílel 13,113 miliardami korun (15,10% celkových obchodů) a zakázky importního factoringu dosáhly hodnoty 2,450 miliardy korun (2,82% celkových obchodů).

Hospodářské výsledky TRANSFINANCE a.s. (v tis. Kč)
2005 (v tis. Kč) 2004 (v tis. Kč) % rozdíl (2005/2004)
Celkový objem profinancovaných pohledávek 22 035 635 21 014 940 +4,86%
Tuzemský factoring 14 178 936 13 236 365 +7,12%
Exportní factoring 6 410 851 6 169 628 +3,91%
Importní factoring 1 445 848 1 608 947  –10,13%
Čistý zisk 45 393 37 007 +22,66%
ROE (v%) 30,30% 24,51 % +23,62%

Akciová společnost Transfinance je jedním z největších nebankovních poskytovatelů provozního financování pro malé a střední podniky formou factoringu tuzemských a zahraničních pohledávek. Společnost financuje, inkasuje a zajišťuje pohledávky klientů z nejrůznějších oblastí průmyslu. Transfinance a.s. byla založena v roce 1991 jako první specializovaná společnost na provozní financování podniků (factoring a forfaiting) ve střední a východní Evropě. Akcionáři společnosti jsou BRE BANK S.A., Varšava (50 %) a Intermarket Bank A.G., Vídeň (50 %).

Transfinance a.s. je významným členem prestižního mezinárodního sdružení factoringových společností Factors Chain International a zakládajícím členem české Asociace factoringových společností.