Transakce prostřednictvím platebních karet Visa vzrostly v Evropě v prvních třech měsících roku 2009 o 9 procent

Společnost Visa Europe, leader na evropském trhu s platebními systémy, zaznamenala v prvních třech měsících roku 2009 devítiprocentní nárůst v množství provedených transakcí týkajících se debetních a kreditních karet v porovnání se stejným obdobím v roce 2008. Společnost Visa Europe uskutečnila od 1. ledna do 31. března celkem přes 1,62 miliard transakcí, přitom ve stejném čtvrtletí roku 2008 dosáhla 1,49 miliard transakcí.

Nejvyšší procentuální nárůst zaznamenala společnost Visa v počtu transakcí spojených s účty za služby jako jsou elektřina, plyn či voda. Transakce v restauračních zařízeních vzrostly o plných 16 procent, v supermarketech a obchodech s potravinami pak byl zaznamenán nárůst o 13 procent.

Ecommerce (elektronické obchodování) i nadále vzrůstal a 26procentní růst jednoznačně naznačuje, že online obchodníci mají v současnosti na trhu mnohem vyšší podíl nežli obchodníci ostatní. Výrazně vzrostly také útraty prostřednictvím debetních karet, a to o celých 14 procent.

Celková hodnota transakcí společnosti Visa Europe v prvním čtvrtletí roku 2009 vzrostla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 2 procenta.

Při oznamování výsledků na Visa Insight Event v Berlíně Dr. Steve Perry, Commercial director společnosti Visa Europe, uvedl: Naše data jednoznačně ukazují, že karty, zejména debetní, ve stále více případech nahrazují hotovost a šeky, a to i při platbách.

Ačkoliv většina evropských zemí již zaznamenala recesi a díky zlevňování a snížené nákupní aktivitě spotřebitelů došlo ke zpomalení růstu hodnoty transakcí, nárůst v počtu transakcí zůstává stále výrazný. Spotřebitelé si jsou vědomi toho, že platby kartou jsou bezpečnější a pohodlnější než platby hotovostní, dodává Steve Perry.