The 2006 EVA™ Ranking Czech Republic

Central European Capital CZ (CE Capital) a Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) dnes zveřejnily výsledky projektu “The 2006 EVATM Ranking Czech Republic”, který přináší žebříček 100 nejúspěšnějších firem podle ukazatele EVA. Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro vlastníky nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí. Do hodnocení bylo zařazeno více než 2 200 českých firem.

Rok 2006 ve srovnání s předchozími lety přinesl výraznější změny na předních místech žebříčku. Na první místo se probojoval ČEZ, který vykázal EVA ve výši 9,73 mld. Kč, což je nejvyšší hodnota ukazatele EVA, jaká kdy byla v historii projektu dosažena.

„Tímto se ČEZ stává „NEJ“ českou společností již v další kategorii. Kromě toho, že ČEZ je nejcennější společností, disponuje nejvíce celkovým kapitálem a dosahuje nejvyššího účetního zisku, je i absolutní jedničkou podle ekonomického zisku, který ukazatel EVA vyjadřuje. Lze konstatovat, že proces vybudování národního šampiona byl úspěšně dokončen,“ říká Georg Hotar ze společnosti CE Capital.

ŠKODA AUTO, která si nadále v České republice úspěšně drží první příčku podle obratu, v roce 2006 potvrdila svou ekonomickou výkonnost a zlepšila EVA z předchozího roku o bezmála 1 mld. Kč na hodnotu 5,47 mld. Kč, což přesto znamenalo propad z 1. na 3. místo.

Tento ročník žebříčku “The 2006 EVA™ Ranking Czech Republic” se zapíše do dějin jako „rok skokanů“ díky společnosti ArcelorMittal Ostrava (meziroční růst EVA +7,74 mld. Kč), která se umístila na 2. místě a „klubu energetiků“ skládající se z E.ON Distribuce (4. místo, +4,77 mld. Kč), ČEPS (7. místo, +2,9 mld. Kč), Sokolovská uhelná (11. místo, +1,63 mld. Kč), International Power Opatovice (13. místo, +761 mil. Kč), Mostecká uhelná (23. místo, +833 mil. Kč) a OKD (26. místo, +3,86 mld. Kč). Razantního nástupu do TOP 100 dosáhli rovněž dodavatelé automobilového průmyslu BOSCH DIESEL (9. místo, +1,68 mld. Kč) a Behr Czech (18. místo, +1,07 mld. Kč). „Vynikající výsledky vykázaly firmy ze sektoru energetiky, který těží z růstu cen komodit a elektřiny na světových trzích a společnosti napojené na automobilový průmysl, který je tradičním tahounem české ekonomiky,“ hodnotí výsledky Petra Doležalová z agentury ČEKIA. Celkem se do žebříčku 100 nejúspěšnějších firem podle ukazatele EVA za rok 2006 probojovalo 45 nováčků.

Nejmarkantnější pokles na čele pole zaznamenala společnost RWE Transgas, které se EVA meziročně snížila o 4,57 mld. Kč na hodnotu –1,41 mld. Kč, čímž po 3. místě v roce 2005 nebyla hodnocená za rok 2006. Prudký pokles EVA také zaznamenaly Philip Morris ČR (20. místo, –1,7 mld. Kč), SITRONICS Telecom Solutions (22. místo, –1,08 mld. Kč) a Moravské naftové doly (17. místo, –412 mil. Kč).

Celková EVA u prvních 100 firem v roce 2005 meziročně vzrostla o 50,5 % na 84,9 mld. Kč. V roce 2005 dosáhla 56,4 mld. Kč a ve srovnáním s rokem 2004 se téměř ztrojnásobila. Celková EVA prvních 20 firem v roce 2006 vzrostla o 66,3 % na 56,2 mld. Kč. Celková EVA prvních 10 firem v roce 2006 vzrostla o 81 % na 44,3 mld. Kč. „Výsledky tohoto projektu jasně potvrzují, že silný ekonomický růst ČR posledních let se přenáší do ziskovosti nejúspěšnějších českých firem,“ uvedla Petra Doležalová z ČEKIA.

Z 2 200 hodnocených firem za rok 2006 největšího růstu EVA ve srovnání s rokem 2005 dosáhla společnost ArcelorMittal Ostrava, která vykázala vzestup EVA o 7,74 mld. Kč. Druhou příčku obsadila Telefónica O2 Czech Republic se zvýšením EVA o 7,51 mld. Kč, následována ČEZ s meziročním růstem EVA o 6,18 mld. Kč. O více než 1 mld. Kč navýšilo EVA ještě jedenáct dalších společností.

Během sedmiletého období, od počátku sestavování žebříčku TOP 100 EVA, největší EVA v celkové výši 15,88 mld. Kč vytvořil Philip Morris ČR následován s malým odstupem Eurotel Praha (nyní součást Telefónica O2 a v roce 2006 již nehodnocen), jehož kumulovaná EVA dosáhla 15,8 mld. Kč. Třetí se umístil T-Mobile s celkovou EVA 14,05 mld. Kč.

Šest z deseti největších společností podle investovaného kapitálu, Telefónica O2 (v době hodnocení ČESKÝ TELECOM), Správa železniční dopravní cesty, Dopravní podnik hl.m. Prahy, RWE Transgas a Letiště Praha, které celkem hospodaří se zhruba 411 mld. Kč kapitálu, nevytváří žádnou hodnotu pro vlastníky. Součet jejich negativních EVA dosáhl v roce 2005 –10,3 mld. Kč. Z deseti největších firem podle investovaného kapitálu jen čtyři vytvořily kladnou EVA – ČEZ, ŠKODA AUTO, OKD a ArcelorMittal Ostrava.

„The 2006 EVA™ Ranking Czech Republic“ byl vypracován a publikován společností CENTRAL EUROPEAN CAPITAL CZ, s.r.o. ve spolupráci s Českou kapitálovou informační agenturou, a.s. Pro projekt „The 2006 EVA™ Ranking Czech Republic“ bylo shromážděno více než 2 200 účetních výkazů buď přímým oslovením firem nebo z veřejných zdrojů.