Těžební sektor opět v kurzu, NWR přidává 11%, Exxon Mobil na RM-S roste o 4,6%

Předposlední prázdninový týden se dění na akciovém trhu obešlo bez výraznější zpráv. Problémy finančního sektoru v USA měly negativní dopad i na evropské akciové trhy. Index trhu RM-SYSTÉM v pátek uzavřel na 2 724 bodech s týdenní ztrátou 1,1%.

Kromě výsledků hospodaření Viennna Insurance Group nebylo v českém investičním kalendáři žádné zajímavější téma. Investoři sledovali zvláště kauzu amerických hypotečních bank Fannie a Freddie, které musí do konce září splatit dluhopisy za 223 mld. USD. Jestliže se vládě USA nepodaří zachránit tyto dva největší americké ústavy, hrozí společnostem zestátnění a kapitálový trh se může pravděpodobně těšit na nové otřesy.

Dalším důležitým faktorem je cena ropy a kurz dolaru. V posledním týdnu euro vůči dolaru mírně posílilo a v návaznosti na to vzrostla cena ropy ve čtvrtek k 122 USD za barel. Závěr týdne se nesl v pozitivním duchu, když růst po otevření amerických trhů stihla zaznamenat ještě i Evropa.

NWR

Nejvíce během týdne posílily akcie společnosti NWR. Důvodem bylo podepsání českopolské smlouvy umožňující zkoumání zásob koksovatelného uhlí v polském dole Morcinek. NWR má velký zájem o znovuotevření již deset let uzavřeného dolu, proto trh přijal zprávu pozitivně. Dalším faktorem bylo obnovení růstu cen energií, které kopíruje i cena uhlí. Titul se aktuálně obchoduje v pásmu kolem 500 Kč za akcii.

Exxon Mobil na trhu RM-SYSTÉM

Vedle NWR silně rostly i akcie petrolejářského gigantu Exxon Mobil obchodované v českých korunách na trhu RM SYSTÉM. Společnost, která jen za druhé čtvrtletí vydělala neuvěřitelných 11,7 mld. USD a vyplácí kvartální dividendu 0,35 – 0,4 USD, se aktuálně obchoduje za 1 325 Kč za akcii. Růstu kurzu rovněž pomáhá vyšší cena ropy.

VIG

Pozitivně trh přijal rovněž oznámené výsledky hospodaření Vienna Insurance Group za druhé čtvrtletí letošního roku. Čistý zisk vzrostl na 116,3 mil. EUR, což bylo více, než trh přepokládal. Objem předepsaného pojistného vzrostl o 29% na 1,9 mld. EUR. Po zveřejnění informace akcie VIG částečně korigovala předešlé ztráty, přesto v týdnu ztratila přes 4% a uzavřela na 1 020 Kč.