Téměř 70 % velkých organizací komunikuje s ČSSZ elektronicky,

Celkem 43 163 organizací se ke 30. dubnu 2007 registrovalo na elektronické podání (e – Podání) České správy sociálního zabezpečení. Z toho bylo 20 138 tzv. velkých organizací, tedy firem, které zaměstnávaly více než 25 lidí. V praxi to znamená, že už 68 % těchto společností, v nichž pracuje nejvíc lidí, s ČSSZ komunikuje elektronicky. ČSSZ totiž ke konci letošního dubna evidovala 29 600 velkých organizací s celkem 3 236 921 zaměstnanci. e – Podání dále využívalo 23 025 malých organizací do 25 zaměstnanců (těch ke konci dubna bylo podle evidence ČSSZ celkem 232 057 a pracovalo v nich 975 489 zaměstnanců) a také 1 073 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Od všech organizací a OSVČ přijala Česká správa sociálního zabezpečení ke 30. dubnu 2007 celkem 17 400 736 elektronických dokumentů. Z toho bylo 9 496 167 přihlášek a odhlášek k nemocenskému pojištění (P/O), 7 014 672 evidenčních listů důchodového pojištění (ELDP) a 881 Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ. Elektronické dokumenty přišly buď prostřednictvím Portálu veřejné správy nebo na CD ROM či disketě. Pokud by víc než 17 milionů elektronických dokumentů přišlo v papírové podobě a daly by se na sebe, vznikla by hromada papíru vysoká cca 2 146 m a vážící téměř 66 962 kg. Pro představu to znamená hora vysoká jako téměř 36 Petřínských rozhleden na sobě (Petřínská rozhledna měří 60 m) o váze zhruba 12 soch svatého Václava na pražském Václavském náměstí (socha sv. Václava váží kolem 5,5 tun).

ČSSZ byla vůbec první organizací státní správy, která umožnila e – Podání dokumentů přes Portál veřejné správy. Nejdřív v roce 2005 začala elektronicky přijímat ELDP a P/O, od loňského roku tuto službu o rozšířila o Přehledy OSVČ. Aktuální informace v elektronické podobě z oblasti nemocenského i důchodového pojištění jsou nezbytné pro registr pojištěnců, který ČSSZ vede a v kterém má každý pojištěnec své individuální konto (IKP). IKP vznikla v roce 2006. Díky nim mohou lidé jednou ročně požádat o výpis informací z tohoto konta (informativní osobní list důchodového pojištění) a mít tak průběžnou kontrolu nad svým pojištění. V budoucnosti IKP zkrátí vyřízení důchodů a zjednoduší komunikaci se zahraničními nositeli pojištění. Detailní informace k IKP a k e – Podání najdete v informačních materiálech ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/…info_mat.asp.