Téměř 450 klientů eBanky se rozhodlo podporovat Konto Bariéry

Partnerství eBanky s Kontem BARIÉRY podporují i klienti. Konto BARIÉRY, usilující o zlepšení života handicapovaných spoluobčanů, se v červnu rozhodlo založit Transparentní účet u eBanky, kde může veřejnost kdykoliv sledovat jeho hospodaření za posledních 100 dní. Po čtyřech měsících 438 klientů eBanky pravidelně přispívá nadaci, to je více jak 3 noví přispěvatelé každý den. Celkově tak noví dárci Kontu BARIÉRY zajistí příjem ve výši 433 872 Kč ročně. Klienti nejčastěji přispívají padesátikorunou měsíčně, druhou nejoblíbenější částkou je stokoruna. Zapamatovatelné a snadno identifikovatelné částky jako 666 Kč nejsou výjimkou.

Na jaře 2003 v době svých desátých narozenin paradoxně nadace musela čelit jedné z nejvážnějších situací za celou dobu své existence. Tou byla nutná změna účtu, do té doby vedeného v Union bance. Jelikož je sbírka je založená na pravidelných měsíčních příspěvcích drobných dárců, představovala změna účtu citelný pokles prostředků nadace, říká Božena Jirků, ředitelka Konta BARIÉRY. Tím, že jsme zvolili Transparentní účet, chceme veřejnosti potvrdit, že představujeme důvěryhodný nadační projekt a jsme na to hrdí, dodává Božena Jirků.

Klientům usnadňujeme podporu neziskových organizací. Zřízení pravidelného příspěvku nadaci je otázka několika málo minut, říká Pavel Makovský, ředitel divize interní a externí komunikace eBanky. Těší nás, že se tato možnost setkala s kladnými reakcemi klientů, dodává Makovský.

Na webových stránkách Konta BARIÉRY či eBanky můžete nejen sledovat, jak hospodaří jedna z nejúspěšnějších neziskových organizací v České republice, ale můžete se také snadno zařadit mezi pravidelné přispěvatele.

Konto BARIÉRY je samostatný projekt přední české nadace – Nadace Charty 77 – činný od roku 1993. Za deset let v první a doposud jediné kontinuální sbírce, které se dlouhodobě účastní více než 40.000 dárců, získali a rozdělili více než 112 miliónů Kč. Sbírka je založená na pravidelných měsíčních příspěvcích. Za deset let činnosti Konto BARIÉRY nasbíralo spoustu zkušeností a dokázalo, že se svěřenými penězi dokáže nakládat efektivně a účelně. V roce 2002 nadace rozdělila 14,3 miliónů mezi 737 projektů. Původní myšlenka dvacetikorunového příspěvku drobných dárců je stále úspěšná. Netřeba však vysvětlovat, že dnešní dvacetikoruna nemá stejnou sílu jako před 10 lety.

eBanka jako jediná banka na našem trhu poskytuje tzv. Transparentní účet, který je speciálně připraven pro ty neziskové organizace (nadace, občanská sdružení, politické strany, veřejnou správu, církve, atd.), které mají zájem ukázat průhlednost svého hospodaření a upevnit tak důvěru svých přispěvatelů. Kterýkoli návštěvník www stránek eBanky může nahlédnout do jejich příjmů a výdajů a přesvědčit se tak o výši darů jednotlivých sponzorů i o struktuře výdajů konkrétní organizace. Vedení transparentního účtu je osvobozeno od měsíčního poplatku za vedení účtu v hlavní a vedlejší měně a od poplatku za přímé bankovnictví. Neziskové organizace tak platí pouze poplatky spojené s transakcemi na účtu.