Telefónica dokončila akvizici 51,1% podílu v Českém Telecomu

Madrid, 16. června 2005 – Poté, co byla přijata příslušná schvalovací rozhodnutí, dnes Telefónica, podle tržní kapitalizace třetí největší světová telekomunikační společnost, a Fond národního majetku, privatizační orgán České republiky, završily prodej 51,1% podílu v Českém Telecomu. Cena, za kterou se prodej 51,1 % základního jmění této telekomunikační společnosti uskutečnil, dosáhla podle předpokladu 2,746 mld. EUR. Již dva měsíce poté, co byla v Praze podepsána smlouva, se tedy tímto uzavírá proces, který od samého počátku probíhal maximálně efektivně a transparentně.

Získáním Českého Telecomu Telefónica dále rozvíjí svou strategii, v rámci níž doplňuje organický růst selektivními akvizicemi telekomunikačních operátorů se silným postavením na příslušných trzích. Telefónica tak rozšíří své aktivity na trh státu, který má druhou největší a nejzdravější ekonomiku z loňských nových členů Evropské unie.

Začlenění Českého Telecomu do skupiny Telefónica dokonale zapadá do strategického cíle Telefóniky stát se v roce 2008 největší a nejlepší světovou společností působící v segmentu pevných i mobilních telekomunikací. Akvizice českého operátora umožní Telefónice dosáhnout po celém světě více než 140 milionů zákazníků.

Telefónica hodlá znovu nastartovat a zrychlit realizaci strategického plánu Českého Telecomu, která se bude opírat o kvalitní lidský potenciál společnosti, a zároveň přinést synergické efekty i zvýšení efektivnosti, které budou získány díky integraci společnosti do skupiny s celosvětovou působností i zkušenostmi. Telefónica zvláště podpoří Český Telecom v rozvoji a využití vysokého růstového potenciálu českého trhu širokopásmových služeb a mobilních služeb třetí generace.

César Alierta, generální ředitel a předseda představenstva Telefóniky, uvedl: Jsem velmi rád, že se Český Telecom i jeho manažerský tým stávají součástí naší skupiny. Příslušné orgány realizovaly privatizační proces příkladným způsobem, a my plně důvěřujeme potenciálu české ekonomiky i telekomunikačního trhu. Zároveň řekl: Vítám ve skupině Telefónica všechny pracovníky, kteří společně tvoří efektivní profesionální tým Českého Telecomu a kteří jsou od této chvíle zváni, aby se připojili k našemu společnému projektu – rozvoji velkého potenciálu Českého Telecomu a zvyšování spokojenosti zákazníků.

V souladu s českými zákonnými požadavky nyní Telefónica ve lhůtě max. 60 dnů vyhlásí veřejnou nabídku na odkoupení zbývajících akcií Českého Telecomu, tj. až 48,9% podílu. Podmínky této nabídky budou zveřejněny po schválení ze strany českých orgánů.