Světovým podnikatelem roku 2006 se stal Jihoafričan Bill Lynch

Na slavnostním ceremoniálu v Monte Carlu byl 10. června 2006 vyhlášen Světový podnikatel roku 2006. Stal se jím Bill Lynch, CEO jihoafrické společnosti Imperial Holdings.

Bill Lynch, CEO společnosti South Africa’s Imperial Holdings, byl na sobotním slavnostním večeru v Monte Carlu, pořádaném společností Ernst & Young, vyhlášen Světovým podnikatelem roku 2006. Vyhlášení Světového podnikatele roku bylo vrcholem podnikatelského summitu, který svedl dohromady stovky nejrespektova­nějších světových podnikatelů k třem dnům plným dialogu a navazování kontaktů.

Bill Lynch byl vybrán ze 32 národních vítězů soutěže Podnikatel roku. Bill Lynch vybudoval z Imperial Holdings největší dopravní společnost v Jihoafrické republice poté, co do ní v roce 1971 přišel s pouhými dvěma tisíci liber. Dnes má Imperial Holdings roční tržby ve výši 6,5 miliardy liber v rámci sedmi synergický působících divizí (integrovaná logistická řešení, správa strojových parků, leasing strojů a vysokozdvižných vozíků, letecké operace, prodej a leasing, půjčování aut a turismus, import motorových vozidel, prodejní a poprodejní služby a další finanční služby) a zaměstnává 36 000 lidí na třech kontinentech.

Nezávislá porota vybrala Billa Lynche z vítězů národních kol, kteří byli v jednotlivých zemích vyhlášeni na začátku letošního roku. Mezi devíti porotci, kteří zvolili Světového podnikatele pro letošní rok, byl také Miroslav Řihák, držitel ocenění Podnikatel roku 2004 České republiky a ředitel společnosti ANECT. „Světového finále se zúčastnili také podnikatelé, kteří dokázali vybudovat své firmy od nuly až ke špičce ve svém oboru a kteří se dokázali prosadit i na tradičním, mezi stabilní hráče rozděleném a vysoce konkurenčním trhu. Taková byla například historie podnikání Aidana Heavey a jeho společnosti Tullow Oil z Irska. Podobným příběhem z prostředí České republiky zaujal porotce také Radim Jančura a jeho Student Agency,“ řekl Miroslav Řihák.

Českou republiku reprezentoval Radim Jančura, ředitel a majitel společnosti Student Agency a držitel českého ocenění Podnikatel roku 2005. „Všichni účastníci měli své úspěšné podnikatelské příběhy. Jsem rád, že jsem se s nimi mohl osobně setkat a více je během slavnostního vyhlášení poznat. Za pár let ještě více vyrosteme a já se do Monte Carla zkusím zase vrátit,“ uvedl Radim Jančura.

Ve finále soutěže Světový podnikatel roku byly zastoupeny jak veřejně obchodovatelné společnosti, tak firmy v soukromém vlastnictví soutěžících podnikatelů. Široký byl i rozsah odvětví, v nichž finalisté působí – finanční služby, zdravotnictví a biotechnologie, technologie, průmyslová výroba, maloobchod, spotřební průmysl a potravinářství.

Soutěž Světový podnikatel roku vybírá nejúspěšnější průkopníky v oblasti podnikání. Byla založena společností Ernst & Young ve Spojených státech amerických v roce 1986. Jejím hlavním cílem je upozornit veřejnost na vynikající příklady v oblasti podnikání, které mohou být vzorem pro začínající podnikatele. Popularita ocenění Podnikatel roku od jeho založení neustále roste – každý rok se zvyšuje jak počet nominovaných podnikatelů, tak i států, které se soutěže o ocenění účastní.