Svět přechází na bezkontaktní platby - hranice 20 miliónů vydaných nosičů MasterCard PayPass pokořena

[Tisková zpráva] MasterCard Worldwide oznámila ke dni 10. 12. 2007, že bylo na celém světě vydáno více než 20 miliónů nosičů technologie MasterCard PayPass. Systém PayPass, který umožňuje např. platby pomocí mobilního telefonu nebo přívěsku na klíče, je dnes akceptován u více než 80 tisíců obchodníků ve dvaceti zemích světa. Pokoření 20 milionové hranice potvrzuje výsledky celosvětového průzkumu o používání hotovosti, který letos na zakázku MasterCard Worldwide realizovala agentura KRC Research.

„Systém MasterCard PayPass byl vytvořen s cílem nabídnout pohodlnou a snadnou alternativu hotovostních plateb. V době, kdy lidé více než kdy jindy používají debetní a kreditní karty, pronikla společnost MasterCard do čela bezkontaktních technologií, což dokládá právě pokořená hranice počtu vydaných nosičů,“ uvedla Cathleen Conforti, ředitelka MasterCard Worldwide pro program PayPass. „Naše společnost se rovněž zaměřuje na rozšiřování akceptační sítě a na další technický vývoj, jak ukazuje například nové zavádění této technologie v městské dopravě, v taxislužbách a u prodejních automatů.“

Průzkum MasterCard Worldwide byl zaměřen na zhodnocení postojů a názorů na používání hotovosti v porovnání s ostatními platebními metodami. Zabýval se také vymezením zájmu spotřebitelů o používání nových technologií, jako jsou například bezkontaktní platby. Průzkum provedený ve třinácti zemích ukázal, že většina spotřebitelů na celém světě je přesvědčena, že je před námi doba, kterou by bylo možné nazvat bezhotovostní érou. Lidé na celém světě se shodují, že u sebe neradi nosí velké částky v hotovosti. Zvyklosti nakupujících, jako například neochota stát ve frontě na malý nákup déle než deset minut, jen podporují celosvětový nástup bezhotovostních platebních metod.

PayPass dobývá pozice hotovosti

Podle celosvětového průzkumu používání hotovosti zadaného MasterCard Worldwide lidé dnes používají hotovost méně než před pěti lety.

• Většina respondentů (56 %) je přesvědčena, že nastane doba, kdy se hotovost přestane úplně používat a při platbách ji nahradí debetní nebo kreditní karty.
  • 75 % respondentů se domnívá, že už není nutné mít u sebe větší obnos v hotovosti.
  • Dvě třetiny respondentů (66 %) používají hotovost k nákupům dnes méně často než před pěti lety.
  • Pouze jedna pětina (21 %) spotřebitelů je ochotna čekat ve frontě na nákup v hodnotě nižší než 25 dolarů (cca 450 Kč) déle než deset minut.

Tyto výsledky průzkumu zaměřeného na preference spotřebitelů potvrzují celosvětové rozšiřování bezkontaktního řešení MasterCard PayPass.

• Téměř polovina respondentů (49 %) by používala bezkontaktní kartu, pokud by ji jejich banka vydávala.
  • 47 % z těch, kteří by používali bezkontaktní kartu, uvedlo pohodlnost platby jako největší přínos takové technologie.
  • Vedle pohodlnosti respondenti dále ocenili bezpečnost, rychlost a snadnost této metody.
  • Největší motivaci k používání bezkontaktních platebních metod mají ženy, protože při sobě nechtějí nosit peníze.

Prokazuje se, že bez ohledu na to, zda je technologie MasterCard PayPass používána ve formě karty, telefonu nebo přívěsku na klíče, je zkrátka lepším způsobem platby, a to i za ty nejmenší nákupy na čerpacích stanicích, v kinech, u stánků či prodejních automatů, v podnicích rychlého občerstvení, vozech taxislužby, na sportovních akcích či dalších místech sítě obchodníků, která se neustále rozšiřuje. Systém, který je v provozu ve dvaceti zemích, nabízí uživatelům pohodlnou alternativu, díky níž při nákupu do 25 dolarů (cca 450 korun) už nepotřebují složitě hledat mince a bankovky, vkládat kartu nebo podepisovat stvrzenky. Jednoduše přiloží svou kartu, mobilní telefon nebo jiný nosič PayPass ke čtečce, kterou je nyní vybaveno přes 80 tisíc obchodníků, a má zaplaceno.

„O zavedení technologie MasterCard PayPass intenzivně jednáme s českými bankami. Naším cílem je, aby technologie PayPass mohla byt v Čechách nabízena do konce roku 2008,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu. „Konkrétní implementace záleží na zájmu a technologické vybavenosti jednotlivých bank a obchodníků.“

Ke konci listopadu 2007 bylo vydáno přes 20 miliónů karet a dalších nosičů PayPass a síť obchodníků, u nichž lze platit tímto způsobem, zahrnovala 80 tisíc míst na celém světě, včetně společností jako McDonald’s, 7 Eleven, CVS, Duane Reade, Sheetz nebo Regal Entertainment Group. Zájem o tuto moderní metodu se ale neomezuje jen na maloobchod. Tento systém si získává velkou popularitu také mezi provozovateli sportovních zařízení a jeho obliba roste i v sektoru dopravy. PayPassem lze nyní platit na řadě stadiónů, na nichž hrají kluby americké baseballové Major League či fotbalové NFL, ale i u mnoha taxislužeb a ve vozidlech městské hromadné dopravy.

Programy související se systémem PayPass probíhají v současné době ve dvaceti zemích světa. Systém byl spuštěn nebo se testuje v Austrálii, Kanadě, Číně, Francii, Indonésii, Itálii, Japonsku, Koreji, Libanonu, Malajsii, Mexiku, Filipínách, Španělsku, Švýcarsku, Tchaj-wanu, Thajsku, Turecku, SAE, Velké Británii a USA.

Další informace o systému MasterCard PayPass najdete na adrese www.mastercar­d.com/paypass.