Svatovavřinecká pouť přilákala stovky příznivců

PEC POD SNĚŽKOU, 10. srpna – Chladné a větrné počasí dnes doprovodilo účastníky tradiční Svatovavřinecké pouti na nejvyšší českou horu Sněžku v Krkonoších. Stovky poutníků se sešly k bohoslužbě, kterou u kaple Sv. Vavřince na vrcholu hory sloužili společně čeští a polští duchovní.

Pouť přes Obří důl, zastávku u trkače a Slezskou boudu absolvoval také předseda Senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka, kterého doprovodili zástupci Správy KRNAP a Horské služby.

Kromě dalších hostů vystoupil na vrchol i generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek společně s výkonnou ředitelkou Poštovní spořitelny Vlastou Dolanskou. Díky nové Poštovně, která má být na Sněžce na podzim otevřena, zde totiž bude i pobočka Poštovní spořitelny, jednoho z brandů Skupiny ČSOB. „Mít nejvýše položenou pobočku v České republice je pro nás velmi motivující. Chceme být jedničkou i co se týče celé bankovní sféry,“ hledala při výstupu inspiraci Vlasta Dolanská.

Účastníci pouti mohli cestou sbírat razítka Poštovní spořitelny a zúčastnit se tak soutěže o ceny. Po sestupu zpět do Pece pod Sněžkou čekal na poutníky další kulturní program s kapelami Rangers a Plavci. Prvních dvacet klientů Poštovní spořitelny, kteří se prokázali Maxkartou, měli cestu lanovkou na Sněžku zdarma. „Akci jsme využili i pro neformální setkání se zaměstnanci Poštovní spořitelny. Je příjemné vědět, že přátelskou atmosféru, která po celou dobu mezi lidmi panovala, dokážeme prezentovat i v komunikaci s našimi klienty,“ komentuje průběh Vlasta Dolanská.

Klienti, kteří projeví zájem založit si svůj účet přímo na nejvyšším vrcholu České republiky, získají k novému účtu i roční poplatkové prázdniny. Při jeho založení rovněž obdrží klienti pamětní certifikát potvrzující zdolání Sněžkou s tematickou známkou a speciálním razítkem. Poštovní spořitelna tak potvrzuje, že je bankou s naprosto největším místním pokrytím.

Pouť se koná v den svátku Svatého Vavřince. Ten je nejen patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale také nejvyšších českých hor. Je mu též zasvěcena kaple na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku. Byl upálen na železném roštu kvůli tomu, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil mezi prostý lid církevní poklady.