Svatovavřinecká pouť přiláká opět řadu příznivců

PEC POD SNĚŽKOU, 3. srpna – Tradiční Svatovavřinecká pouť čeká 10. srpna na své účastníky na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky. Akci, obnovenou v roce 1993, letos doplní i dostavba Poštovny na nejvýše položeném místě v ČR.

Svatovavřinecká pouť začíná vždy ráno u kapličky v Peci pod Sněžkou. Již dvakrát se pouti zúčastnil prezident republiky Václav Klaus. Ani tento rok by společně s dalšími představiteli státní správy a samosprávy neměl na Sněžce chybět. Doprovodit by ho měl například předseda Senátu Přemysl Sobotka. Průvod projde jako vždy Obřím dolem, u Polské boudy se spojí s poutníky ze země našeho severního souseda. Společně pak vyjdou na samý vrchol Sněžky, kde bude pouť vrcholit bohoslužbou. Pouti se každoročně účastní členové polské i české horské služby, nebo zástupci správy národního parku KRNAP. Po sestupu zpět do Pece pod Sněžkou čeká na poutníky další kulturní program. Letos na pódiu vystoupí také skupina Plavci.

Pouť se koná v den svátku Svatého Vavřince. Ten je nejen patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale také nejvyšších českých hor. Je mu též zasvěcena kaple na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku. Byl upálen na železném roštu kvůli tomu, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil mezi prostý lid církevní poklady.

Ke dni Svatovavřinecké pouti bude na vrcholu Sněžky dostavěna také nová Poštovna, která by měla lidem začít sloužit od podzimu letošního roku (více informací na http://www.hoffmanrajnis.cz/…postovna.pdf). Poštovna bude mít své vlastní PSČ i razítko. Mimo jiné si na ní budou moci lidé zřídit bankovní účet s poplatkovými prázdninami a pamětním listem nebo další služby Poštovní spořitelny.

Tato banka je také jedním z iniciátorů doprovodného programu k letošní pouti. Zábavné soutěže pro děti, občerstvení, country odpoledne, to vše by mělo poutníkům zpříjemnit cestu na vrchol.

Program akce:

8.00 Sraz účastníků u kapličky v Peci pod Sněžkou, drobné občerstvení
8.30 Hromadný odchod účastníků na Sněžku, doprovod členů Horské služby a pracovníků Správy KRNAP
9.30 1. zastávka u kapličky v Obřím dole, občerstvení
10.15–10.30 2. zastávka u trkače (starý vodovod na Sněžku), občerstvení, improvizovaná diskuze na téma „Správa KRNAP vs. problémy horských obcí“
11.00–11.15 Setkání českého a polského procesí u Slezské boudy
11.45–11.55 Příchod na vrchol Sněžky
12.00 Mše svatá pod širým nebem u kaple Sv. Vavřince celebrovaná otcem Dominikem Dukou
12.30.13.00 Proh­lídka vrcholu Sněžky, nová poštovna a kaple Sv. Vavřince
13.00–14.00 Oběd v horní stanici lanové dráhy
14.00–15.00 Návrat do Pece pod Sněžkou, trasa bude upřesněna při obědě
15.00–17.00 Kulturní program na parkovišti U kapličky v Peci pod Sněžkou