Sv. Valentýna slaví v Česku zhruba třetina lidí

Svátek sv. Valentýna v České republice pomalu zdomácňuje. V současnosti jej slaví zhruba 36 procent lidí. Vyplynulo to z výzkumu, který pro Citibank a.s. realizovala společnost Factum Invenio, s.r.o.

Citibank spolupracovala na tomto netradičním výzkumu, neboť se chceme iniciativně zapojit do oslav tohoto svátku a udělat také na Valentýna někomu radost. Proto jsme se rozhodli zjistit, jak lidé v České republice Valentýna slaví a jaké dárky si dávají, uvedl šéf retailové banky v rámci Citibank Bert Pijls s tím, že banka bude v podobných výzkumech pokračovat.

Šetření probíhalo v lednu 2006 na reprezentativním vzorku české populace starší 15ti let (celkem bylo dotázáno 1030 respondentů). Z výsledku výzkumu vyplývá, že sv. Valentýna slaví dvě třetiny lidí ve věku do 30ti let, a s přibývajícím věkem podíl těch, co tento svátek slaví, klesá. Nicméně, i mezi lidmi ve věku 45–60 let, čtvrtina tento svátek slaví.

Dárky či drobnými pozornostmi se vzájemně obdarovává více než čtvrtina dotázaných. Nejvíce tak činí mladí lidé do 29 let. Nejčastěji lidé dávají či dostávají květiny, zhruba stejné množství lidí jde s partnerem či partnerkou na večeři. Oblíbeným dárkem k Valentýnu jsou také cukrovinky.

Téměř čtvrtina dotazovaných v průzkumu také uvedla, že by uvítala jako dárek kreditní kartu. Určitě by ji uvítalo 13 procent respondentů, spíše ano 10 procent a možná 11 procent respondentů. Kladně odpovídali častěji ženy a mladí lidé do 29 let, případně ti, kteří již kreditní kartu vlastní.

Na základě výsledků výzkumu se Citibank rozhodla připravit speciální valentýnskou nabídku v podobě dodatkové karty zdarma na celý život. Každý, kdo do 30. dubna zažádá o Citi Classic kreditní kartu, může, v případě zájmu, získat pro své blízké dodatkovou kartu, jejíž vedení je bezplatné po celou dobu užívání. Tato valentýnská nabídka je rovněž rozšířena o nákup květin se slevou. Z výzkumu jasně vyplynulo, že nejčastěji si lidé na Valentýna dávají květiny. Proto jsme se rozhodli tento svátek podpořit také tím, že jsme k nabídce dodatkové kreditní karty připojili ještě možnost výhodného nákupu v internetovém květinářství, dodal Bert Pijls. Nabídka platí rovněž do 30. dubna a květiny lze v rámci celé České republiky nakupovat se slevou ve výši 12 procent prostřednictvím webových stránek www.premiumflora.cz.