Studenti napsali, jak by si představovali ideální banku

Portál www.bankovnipoplatky.com spolu s Poštovní spořitelnou vyhlásil 1. září soutěž pro studenty středních a vysokých škol o výhry v celkové hodnotě 60 000,- Kč! Soutěžní disciplínou bylo zpracování eseje na téma: „Ideální banka v 21. století“. Do včerejšího dne jsme zatím obdrželi 54 prací.

Z celkového počtu odevzdalo svoje práce 24 studentů, 25 studentek a 5 studentských týmů. Zajímavé je, že ze středních škol přišlo plných 21 soutěžních textů. Z vyšších odborných škol 2 práce a z vysokých škol pak podle očekávání největší počet – 31. Nejvíce studentů poslalo své náměty z Technické univerzity v Liberci a z Bankovního institutu vysoká škola. Názory a přání mladé generace byly v některých případech velmi zajímavé až revoluční. Za všechny lze uvést návrh na implementování čipu do těla klienta místo platební karty. Jeden ze soutěžících k tomu napsal:
„Vybraní zákazníci dostanou miniaturní čip, který jim bude implantován do těla. K identifikaci už tak nepotřebujete občanku, pas ani jakýkoli jiný doklad. Všechny podrobné informace jsou na čipu. Dále se čip využívá místo platební karty a kreditní karty. Ve vybraných obchodech lze přes implantovaný čip nakupovat.“

Další z účastníků soutěže si práci bank v budoucnosti představuje poněkud netradičně:
„Dalším otazníkem je určitě vybavení banky. Banka by měla být určitě vybavena špičkovou technikou a personálem s nejvyšším výkonem. Když už mluvíme o personálu, v naší bance už nenajdete personál (lidský) ale roboty s pěti rukama a osmi očima, nelekejte se tedy, když navštívíte naši banku. Jsou zcela mírumilovní a neublíží ani mouše, ale hlavně jsou asi tak 50-krát rychlejší než lidé, proto jsme je nahradili našimi robo-pracovníky.“

Soutěžní práce jednoznačně ukázaly, co se mladým lidem na přístupu našich bank nelíbí a co by si přáli změnit. Jeden ze studentů tak kritizoval současný přístup bank ke svým klientům:
„Z informačních materiálů banky pro 21. století by měly zcela vymizet důmyslně schované drobné nápisy psané ještě drobnějším písmem, které jsou často až na samé hranici nejen viditelnosti, ale i čitelnosti. Informace o výši RPSN by se měla postavit na úroveň informace o výši úroku z úvěru – neměla by se nesmyslně maskovat co nejblíže okraji reklamní prezentace ve lstivé naději, že nejdůležitější číslo, vztahující se k možnosti úvěru, někdo přehlédne.“

Vyhodnocení nyní bude probíhat ve dvou kolech zajišťujících objektivitu celého hodnocení. V prvním kole vyberou zástupci serveru www.bankovnipoplatky.com, vysokých škol a Poštovní spořitelny 20 nejlepších prací. Ve druhém kole je poté bude hodnotit odborná 15-ti členná porota, složená ze zástupců odborného a mediálního partnera, organizátora a garanta projektu a představitelů institucí, které mají bankovní sektor ve své gesci. Do konce listopadu budeme znát pořadí a v první polovině prosince dojde ke slavnostnímu vyhlášení výsledků a předání cen studentům. Během měsíce listopadu budou zároveň jednotlivé práce představeny na webu www.bankovnipoplatky.com.