Stavební spořitelna České spořitelny uzavřela v roce 2003 o čtvrtinu smluv více než v roce 2002 a poskytla o 30 % více úvěrů ze stavebního spoření

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) uzavřela v roce 2003 celkem 492 705 nových smluv, což je v historii banky dosud nejvyšší počet nových smluv o stavebním spoření. V roce 2002 činil počet nových smluv 398 623, takže jde o meziroční zvýšení o 24 %. Za rok 2003 poskytla SSČS úvěry ze stavebního spoření v celkovém objemu 5,2 miliardy Kč, což je meziročně více o 26,9 % proti 4,1 miliardy Kč v roce 2002.

Podle českých účetních standardů (CAS) vykázala SSČS v roce 2003 neauditovaný čistý zisk ve výši 202 miliony Kč, v roce 2002 činil čistý zisk podle CAS 285 milionů Kč.

Na výši zisku se projevilo negativně snižování úrokových sazeb na finančním trhu a také investice do dalšího rozvoje společnosti. Přes ambiciózní transformaci SSČS, kterou jsme zahájili v létě 2003, se nám však podařilo udržet administrativní náklady na nízké úrovni 268 milionů Kč, řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Jiří Plíšek.

Zájem klientů o stavební spoření se projevil také ve výši cílové částky, ta v roce 2003 dosáhla 77,7 miliardy Kč a meziročně vzrostla o téměř 60 %, ze 48, 7 miliardy Kč v roce 2002. Celkový objem klientských vkladů činil 59,5 miliardy Kč ke konci roku 2003, meziročně se tak zvýšil o 31,2% z 45,3 miliardy Kč. Celková bilanční suma ke konci roku 2003 dosáhla 61, 9 miliardy Kč, vzrostla meziročně o 29,9% ze 47,6 miliardy Kč.

Klára Gajdušková
České spořitelny, a. s.