Stavební spořitelna České spořitelny přijala evropské zásady pro ochranu klientů

Novým přístupem ke klientům zahájí Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) 12. rok svého působení na trhu. Od 1. července 2005 bude všechny své klienty ještě před sjednáním smlouvy podrobně informovat o podmínkách poskytování úvěrů spojených se stavebním spořením. Předsmluvní informace klienti získají prostřednictvím Informačního listu SSČS.

Jde nám o to, aby klient měl dostatečné informace ještě před tím, než uzavře úvěrovou smlouvu. Klientovi tím také umožníme porovnat si naše podmínky s podmínkami ostatních stavebních spořitelen, vysvětlil Vojtěch Lukáš, člen představenstva SSČS a druhý místopředseda Evropského sdružení stavebních spořitelen. Současně klienta upozorníme na závazky vyplývající z úvěrové smlouvy a povinnosti, jimž je třeba v budoucnu dostát, dodal.

Novým opatřením SSČS reaguje na doporučení Evropské komise přijmout kodex, který mimo jiné určuje zásady chování stavebních spořitelen poskytujících úvěry na bydlení. SSČS se rozhodla řídit se doporučením Evropské komise bezprostředně poté, co se v dubnu letošního roku stala řádným členem Evropského sdružení stavebních spořitelen na jeho zasedání v Bruselu.

Informační list SSČS bude provázet klienta systémem stavebního spoření přes úrokové sazby, splácení úvěru až po reklamační systém. Současně uvede modelový výpočet průběhu stavebního spoření, překlenovacího úvěru a úvěru ze stavebního spoření. Klient může využít i nabídku na orientační propočet stavebního spoření s poskytnutým úvěrem podle svých konkrétních požadavků.

Stejný princip informovanosti zavedla i Česká spořitelna, a.s. Klienti jsou upozorňováni na rizika spojená s úvěrováním prostřednictvím příručky „Jak se chytře zadlužit“. Příručka je dostupná na všech pobočkách České spořitelny a na internetové adrese: www.csas.cz

Klára Gajdušková
tisková mluvčí Finanční skupiny České spořitelny