Stavební spořitelna České spořitelny poskytla meziročně o 61 % více úvěrů a zvýšila čistý zisk na 368 milionů Kč

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) poskytla v roce 2004 úvěry v celkovém objemu 8,4 miliardy Kč. Oproti roku 2003 jde o meziroční nárůst 61 %. Počet poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o 28 % na téměř 35 000 úvěrů.

SSČS zvýšila za rok 2004 čistý zisk meziročně o 82 %. Podle českých účetních standardů (CAS) vykázala SSČS v roce 2004 neauditovaný čistý zisk ve výši 368 milionů Kč, v roce 2003 činil čistý zisk podle CAS 202 milionů Kč.

Zvýšení zisku jsme dosáhli především tím, že jsme poskytli více úvěrů, snížili jsme mzdové a ostatní administrativní náklady a zkvalitnili jsme řízení rizik, sdělil Jiří Plíšek, předseda představenstva a generální ředitel SSČS.

Už v roce 2004 jsme začali připravovat novou poplatkovou politiku, v níž jsme stanovili pro všechny klienty shodný poplatek za vedení a správu účtu, který bude ve stejné výši pro vkladový i úvěrový účet. V roce, kdy klient uzavře smlouvu o stavebním spoření, dokonce nebudeme poplatek vybírat, řekl Jiří Plíšek, předseda představenstva a generální ředitel SSČS.

Novou poplatkovou politiku zavede SSČS do praxe po přijetí novely zákona o stavebním spoření a po rozhodnutí ÚOHS ve věci údajné kartelové dohody.

SSČS plánuje v roce 2005 poskytnout úvěry v celkové výši 10 miliard Kč a zvýšit proúvěrovanost z 23 % v roce 2004 na 28,5 % v roce 2005. Zároveň počítá s tím, že zvýší počet uzavřených smluv o stavebním spoření na 250 000 s celkovou cílovou částkou 45 miliard Kč. V roce 2004 činil počet uzavřených smluv 140 000.

Bilanční suma meziročně vzrostla na téměř 74 miliard Kč, proti roku 2003 se zvýšila o 19 % z 62 miliard Kč v roce 2003.

Michael Hovorka
firemní komunikace České spořitelny