Stavební spořitelna České spořitelny loni poprvé překročila hranici 15 miliard Kč za poskytnuté úvěry

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) v roce 2007 sjednala více než 40 000 úvěrů. Celkem půjčila SSČS klientům 15 miliard Kč, což je doposud nejlepší výsledek. Počet úvěrů na bydlení se tak meziročně zvýšil o 19 %, objem úvěrů o 70 %. Průměrná výše úvěru v loňském roce přesáhla hranici 370 000 Kč, v meziročním srovnání jde o 42% nárůst.

V roce 2007 klienti upřednostňovali překlenovací úvěry, především překlenovací úvěr TREND, u něhož SSČS nepožaduje zajištění zástavním právem k nemovitosti. V počtu poskytnutých úvěrů převládaly úvěry na rekonstrukce a modernizace bydlení před koupí a výstavbou bytů a rodinných domů. Obdobný vývoj lze předpokládat i v roce 2008. Pro letošní rok SSČS připravuje mj. zvýhodněné úvěry pro klienty, kteří chtějí zlepšením svého bydlení šetřit životní prostředí.

Objem úvěrů poskytnutých v jednotlivých měsících v průběhu roku 2007 dynamicky rostl. Zatímco v lednu 2007 činil 577 milionů, za celý rok 2007 dosáhl průměrný měsíční objem poskytnutých úvěrů více než 1,1 miliardy Kč. Historického maxima v měsíční produkci úvěrů dosáhla SSČS v září, kdy poskytla klientům úvěry na bydlení v objemu 1,77 miliardy Kč.

V roce 2007 SSČS uzavřela 197 132 nových vkladových obchodů s cílovou částkou 42,4 miliardy Kč. Nejvyššího počtu dosáhla v prosinci, kdy uzavřela 29 771 nových vkladových obchodů s cílovou částkou 6,3 miliardy Kč. V roce 2007 činila výše celkové cílové částky 42,4 miliardy Kč a vzrostla tak meziročně o 12,7 %. Celková naspořená částka k 31. prosinci 2007 činila 86,8 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 3,6 %. SSČS ke stejnému datu evidovala 1 126 141 platných smluv o stavebním spoření.

Informace o stavebním spoření a o úvěrech podávají pobočky České spořitelny a její externí partneři. Bližší informace je možné získat i na bezplatné Informační lince České spořitelny 800 207 207 a na adrese www.burinka.cz.