Stavební spořitelna České spořitelny bude poskytovat zvýhodněné úvěry na opravu bytových domů

Od 1. dubna 2005 bude Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) nově nabízet v rámci Programu oprav bytového fondu PLUS překlenovací úvěry s neměnnou splátkou a pevnou úrokovou sazbou. Při 10% akontaci činí její výše 6,2 % p. a., při akontaci 35 % je sazba 5,2 %. Výše sazby není závislá na době spoření.

„Zvýhodněná nabídka překlenovacích úvěrů pro financování oprav bytových domů je zaměřena především na klienty, kteří opravy potřebují neodkladně financovat. Předpokládáme však, že ji uvítají i ti, kteří chtějí opravovat a rekonstruovat před 1. lednem 2008, tj. před zvýšením sazby daně z přidané hodnoty ze stavebních prací,“ uvedl Tomáš Nidetzký, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele.

U úvěru v celkové výši 5 milionů Kč poskytovaného na opravu bytového domu s 50 bytovými jednotkami činí v průměru výše úvěru pro každého vlastníka jednotky 100 000 Kč. Při 10% akontaci (10 000 Kč) platí roční úroková sazba 6,2 %. Platba ve fázi překlenovacího úvěru a následného úvěru ze stavebního spoření je 1 100 Kč měsíčně. Při 35% akontaci (35 000 Kč) je výše úroku 5,2 % p. a. Platba po celou dobu trvání úvěrového vztahu je 800 Kč.

Měsíční platba zahrnuje u překlenovacího úvěru úroky a úložku na stavební spoření, u úvěru ze stavebního spoření zahrnuje splátku úroků a jistiny. Platba je neměnná po celou dobu úvěrového vztahu.

Program bytového fondu PLUS je určen pro bytová družstva, společenství vlastníků jednotek a jejich členy. U úvěrů do výše 400 000 Kč nepožaduje SSČS zástavu nemovitosti. Jednotliví vlastníci bytů mohou odečíst zaplacené úroky z úvěrů od základu daně z příjmu. SSČS zpracuje zdarma model financování včetně jeho zavedení.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí Finanční skupiny České spořitelny