Stavební spoření a úvěry ČMSS stále táhnou, podíl úvěry/vklady překročil hranici 40 %

Statistiky Českomoravské stavební spořitelny potvrzují stále rostoucí zájem o financování bydlení. Nárůst objemu poskytnutých úvěrů doprovází nárůst počtu nových smluv o stavebním spoření a ještě větší nárůst cílových částek. A co je zvlášť důležité, zvyšuje se i podíl úvěry/vklady, který v tomto srpnu překročil čtyřicetiprocentní hranici.

Úvěrový obchod ČMSS za srpen 2005

Celkem 6528 překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření, které klienti čerpali v srpnu 2005, představuje svým objemem 1,98 miliardy korun vynikající měsíční bilanci.

V meziročním srovnání vykazuje úvěrový obchod ČMSS za srpen 2005 nárůst poskytnutých úvěrů v objemu o 10,7 %. Srovnání objemu poskytnutých úvěrů za prvních osm měsíců v roce vykazuje nárůst o 11,5 %.

Ve prospěch úvěrového obchodu ČMSS hovoří i skutečnost, že jejím klientům není účtován žádný poplatek za zpracování úvěru ze stavebního spoření. Rovněž vyhotovení dokumentů u řádného úvěru a překlenovacího úvěru je zcela zdarma.

Nově uzavřené smlouvy o stavebním spoření

V srpnu 2005 uzavřela ČMSS 19 022 smluv o stavebním spoření s cílovou částkou 4,73 miliardy ko­run.

Meziroční srovnání počtu uzavřených smluv potvrzuje rostoucí zájem o stavební spoření, nárůst činí 11,4 %.

Ještě vyšší nárůst eviduje ČMSS v meziročním srovnání celkové cílové částky za první osm měsíců v roce. Ten dosahuje 35,3 % a dokumentuje zvyšující se připravenost klientů ČMSS na budoucí investici do bydlení.

Roste podíl úvěrů na vkladech

Pozitivní vývoj, který reprezentuje zejména růst objemu cílových částek a růst objemu úvěrů, je přitom doprovázen výrazným zvýšením podílu poskytnutých úvěrů na vkladech. Ten na konci tohoto srpna překročil hranici čtyřiceti procent, konkrétně dosahuje výše 40,4 %. Ve stejném období loňského roku činil tento podíl 33,7 %.

Mgr. Ing. Rostislav Trávníček
marketingový ředitel ČMSS