Stavba ekologického projektu pro pražské sídlo ČSOB se blíží k dokončení

Stavba atraktivní a hlavně „zelené“ budovy nového ústředí ČSOB se blíží ke svému konci. Z prací, které je potřeba učinit, ještě zbývá dokončení montáží technologií a kompletace interiérů i exteriérů. Mimo jiné také proběhne výsadba keřů a stromů na zatravněné střeše a zasazení zeleně porůstající fasády. Podle amerického certifikačního systému LEED se staví jeden z ekologicky nejšetrnějších bankovních domů v Evropě. Největší kancelářská budova v Praze pro 2 400 lidí tak bude zároveň největší stavbou postavenou podle ekologických standardů v ČR i střední Evropě.

Výstavba nové, ekologicky šetrné budovy nového ústředí ČSOB začala v roce 2005 v Praze 5 – Radlicích. Projekt i proces byl prověřován dle systému LEED experty, kteří postupně vyhodnocovali jednotlivé parametry šetrnosti stavby k životnímu prostředí. V současné chvíli v celkovém hodnocení dosahuje nové sídlo ČSOB s jistotou na stříbrnou příčku. „Pokud se povede dokončit proces dle plánu a bez chyb, má objekt šanci dosáhnout na zlaté ohodnocení LEED,“ uvádí Milan Tománek, mluvčí ČSOB.

„Mohli jsme postavit mrakodrap, a jako další vztyčený prst jej zarýt do pražského panoramatu a ověsit logem na střeše. Namísto toho stavíme pětipodlažní pavilóny, včleněné do okolního urbanistického i přírodního prostředí, říká Tománek. Sídlo, s fasádou zčásti porostlou zelení, nestojí na zemědělské půdě. Je vzdáleno od rezidenční části města 0,8 km. V místě, kde je stanice metra, tramvaje a v blízkosti autobusu. „Protože nejsme v centru, důraz je kladen na dopravní dostupnost a pohodlí zaměstnanců. Kromě otevřených pracovních prostor s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a denního světla, budou mít možnost využít příjemného pracovního i sociálního zázemí,“ říká Tománek. K dispozici budou mít řadu koupelen se sprchami, hlídané parkoviště pro 125 kol a 513 aut v podzemí.

Polovinu veškeré plochy, která ke stavbě náleží (kromě samotné budovy, ale včetně zelené střechy), bude pokrývat zeleň. Počítá se s adaptabilními rostlinami, které budou zalévány dešťovou vodou. Ta bude k tomuto využití odváděna okapy a zapuštěnými svody do zvláštní nádrže. Ve výsledku by se měla projevit také maximální snaha o prosvětlení budovy přirozeným světlem. Důležité jsou velmi nízké náklady na vytápění a klimatizaci, nebo vyhrazené prostory pro uskladnění různých druhů odpadních materiálů pro recyklaci. Při výběru materiálů v interiérech je kladen velký důraz na využití materiálů z obnovitelných zdrojů – např. dřevo.

Rozměry velkorysá bankovní budova rozhodně nebude okázalá, zato jako jediná svého druhu v České republice je ekologicky šetrná k životnímu prostředí. V příštím roce se sem přestěhují zaměstnanci všech útvarů ústředí ČSOB, které jsou nyní rozptýleny v deseti objektech po celé Praze. „Nabídne jim příjemné pracovní prostředí a především snadnější komunikaci. Objekt má rozlohu přibližně jedné třetiny Václavského náměstí, jeho dominantním prvkem bude velmi flexibilní a variabilní vnitřní prostor,“ srovnává Tománek. V budově, která je stavěna podle projektu Josefa Pleskota z Ateliéru AP, by se kromě banky měly nacházet i zaměstnanecké restaurace, lékařské centrum, lékárna.

Součástí výstavby je kultivace zelených ploch nedalekého lesoparku. To s sebou přináší vtažení zeleně a jiných přírodních prvků do samotného areálu i na jeho střechu.