Start „Programu Podnik Fair Play 2006“

Etický audit podnikatelského prostředí v České republice v podobě programu nazvaného Podnik Fair Play startuje v prvních dnech letošního roku pod záštitou a vedením Etického fóra ČR.

Program Podnik Fair Play je iniciativou českých manažerů, kteří si uvědomují, že dodržování etických norem je jedinou správnou a možnou cestou ke zkvalitňování podnikatelského prostředí v České republice.

Průzkum provedený Slezskou univerzitou dokazuje, že 60 % respondentů z řad podnikatelů a vrcholového managementu je přesvědčeno, že nestačí o etickém podnikání pouze mluvit, ale že je třeba po podnicích vyžadovat dodržování jasně deklarovaných, obecně platných etických norem, které jsou dnes většinou nedostatečně suplovány individuálně řešenými etickými kodexy.

Tento problém neřeší pouze podnikatelé v České republice. S více méně stejnou situací se potýkají v posledních 20 letech všechny vyspělé světové ekonomiky.

Občanské sdružení Etické fórum při prosazování etického podnikání v České republice následuje cestu, kterou se již vydaly USA, Velká Británie či Polsko. Společně s polskými partnery a s podporou českých osobností, mezi které patří i Václav Havel, byly zformulovány etické normy respektující světově uznávané etické principy. Byla vytvořena hodnotící kriteria, která umožňují objektivně posoudit a certifikovat chování hodnocené společnosti v oblasti etiky. Nejedná se o suplování činnosti státu, ale o vytváření tlaku na podnikatelskou sféru vytvářením sítě podniků s etickým auditem. Takové organizace by pak měly být snadno odlišitelné nejen držením certifikátu Podnik Fair Play, ale především zjevným uplatňováním etických zásad ve svém podnikání.

Jedním z partnerů etického programu je pan Radim Passer, předseda představenstva společnosti Passerinvest Group, který podporuje Etické fórum ČR již od jeho založení v roce 1999. Na otázku, proč by se právě etický audit mohl stát tím správným impulsem ke zkultivování podnikatelského prostředí u nás, odpovídá: Pevně doufám, že naše podnikatelské prostředí není v tak špatném stavu, jak lze soudit pouze podle informací z médií. O slušných firmách se totiž tolik nepíše… Je ale nutné vytvářet tlak na ty podniky, které si ještě nutnost dodržování etických norem neuvědomují. Právě porovnávání výsledků etického auditu jim může dobře sloužit ke srovnání s těmi, pro něž je morálka a čestnost samozřejmá. Program Fair Play je příležitostí ukázat všem možnou cestu a posunout naše etické zvyklosti na úroveň obvyklou ve vyspělých ekonomikách.

V průběhu roku 2006 chce program Podnik Fair Play provést etický audit u prvních desítek přihlášených českých firem a prostřednictvím partnerských médií propagovat jejich výsledky. Vyvrcholením programu bude ke konci roku slavnostní večer s předáváním etických certifikátů úspěšným podnikům.

Generálním partnerem programu Podnik Fair Play je AMSA 2002, s.r.o.

Organizátoři programu Podnik Fair Play jsou přesvědčeni, že velmi brzy bude mít etický certifikát stejnou váhu, jako kterýkoliv jiný audit. Předseda programu Josef Řeřicha říká: Dodržování etických norem je pro další rozvoj naší ekonomiky naprosto nezbytné a my jsme si ověřili, že si to uvědomuje většina podnikatelů. Nastal čas, abychom to dali zřetelně a nahlas najevo.