Stanovisko ke kontaminovanému benzinu

V sobotu (9.12.2006) v ranních hodinách bylo na výdejním terminálu České rafinérské, a.s. zjištěno, že dochází k výdeji benzinu BA95 s neobvykle vysokou hustotou. Ke kontaminaci benzinu motorovou naftou došlo technickou chybou.

Praha, 11. 12. 06 – Tento produkt byl společností Česká rafinérská, a.s.vydáván po několik hodin velkoobchodním odběratelům všech akcionářů ČeR. Mezi postiženými byla i společnost Unipetrol Rafinérie, respektive její zákazníci. Část zboží byla ještě před zjištěním problému rozvezena na čerpací stanice a v případě společnosti Makro vydávána přímo zákazníkům. Podle informací České rafinérské byly všechny vadné dodávky následně vyčerpány, vráceny zpět do rafinérie a nahrazeny vyhovujícím zbožím.

Na čerpacích stanicích společnosti Benzina, která patří do skupiny Unipetrol (100%), byl tento poškozený benzin zjištěn pouze při přečerpávání dodávky benzinu Natural 95 z autocisterny do nádrže čerpací stanice Vrchlabí. Benzina a.s. na základě tohoto faktu zajistila odvolání všech cisteren z tras závozů a ty se po prověření kvality zboží vrátily zpět k výdejním terminálům rafinérie v Kralupech. Při této události nedošlo v síti čerpacích stanic Benzina k žádnému poškození zákazníků. Odpolední dodávky pohonných hmot poté byly v odpovídající kvalitě.

Unipetrol, a.s. případ řeší se společností Česká rafinérská, a.s. Tato společnost podle svých slov přijala již opatření k zamezení podobných událostí v rámci svých vnitřních postupů.