Standard & Poor´s zvýšila rating ČSOB Pojišťovny na BBB+

Renomovaná ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) zvýšila dlouhodobý úvěrový rating a rating finanční síly ČSOB Pojišťovny na BBB+ s pozitivním výhledem. ČSOB Pojišťovna se tím řadí mezi nejlépe hodnocené české společnosti, S&P přitom nevyloučila možnost, že jí v budoucnu rating ještě o stupínek zvýší.

Oproti předchozímu hodnocení z ledna letošního roku se jedná o zlepšení o dva stupně – dosud byla totiž ČSOB Pojišťovna hodnocena známkou BBB-. „Standard & Poor´s vzala v úvahu skutečnost, že ČSOB Pojišťovna pro její mateřskou společnost, belgickou pojišťovnu KBC Insurance N.V., představuje strategickou investici. Zahrnula proto do hodnocení i podporu, jíž se ČSOB Pojišťovně dostává ze strany Skupiny KBC, a čím dál silnější integraci ČSOB Pojišťovny do Skupiny KBC,“ vysvětlil důvody zvýšení ratingu předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Agentura S&P rovněž oceňuje dobrou kapitalizaci ČSOB Pojišťovny.

ČSOB Pojišťovna je, měřeno předepsaným pojistným, čtvrtou největší pojišťovnou na českém pojistném trhu, S&P však očekává, že její pozice v budoucnu ještě posílí. A to například i díky nabídce produktových balíčků a vícekanálové distribuční strategii. Skutečnost, že S&P přiřadila ratingu pozitivní výhled, je odrazem očekávání agentury, že integrace ČSOB Pojišťovny s její mateřskou skupinou se v dalších letech ještě prohloubí. Mezi výzvy, před kterými ČSOB Pojišťovna podle S&P stojí, patří například vylepšení jejích pojistně-technických výsledků, udržení kapitalizace na pozitivní úrovni nebo další rozvoj její distribuční sítě, zejména pak v křížovém prodeji produktů v rámci skupiny.

Jako jedna z mála pojišťoven na českém trhu prošla ČSOB Pojišťovna plnohodnotným ratingovým procesem již v roce 2004, kdy jí Standard & Poor´s přidělila investiční stupeň ratingu BBB- se stabilním výhledem; tento vysoký rating potvrdila znovu v lednu 2006.