Standard & Poor's potvrdila ČSOB Pojišťovně vysoký rating

Renomovaná ratingová agentura Standard & Poor´s potvrdila vysoký rating ČSOB Pojišťovny. Stejně jako při prvním hodnocení v prosinci 2004 i nyní agentura přidělila pojišťovně dlouhodobý rating finanční síly BBB- se stabilním výhledem. ČSOB Pojišťovna se tím řadí mezi nejlépe hodnocené české společnosti.

Ve svém hodnocení S&P vyzdvihla především dobrou kapitalizaci ČSOB Pojišťovny a podporu, kterou dostává ze strany silné mateřské skupiny KBC. Ocenila také řadu zlepšení, jež v ČSOB Pojišťovně proběhla v rámci restrukturalizace po sloučení IPB Pojišťovny a původní ČSOB Pojišťovny na počátku roku 2003, například v oblasti řízení rizik, investic, kontroly nákladů či rozvoje distribuční sítě. Vyzdvihla také kvalitu managementu ČSOB Pojišťovny, spolupráci s KBC Group a připravenost ČSOB Pojišťovny na účetní a reportingové změny chystané v rámci EU. Stabilní výhled ratingu vychází z očekávání Standard & Poors, že si ČSOB Pojišťovna udrží svou konkurenční pozici a že její tržní podíl v životním i neživotním pojištění v budoucnu poroste. Standard & Poors věří, že na českém trhu existuje významný potenciál k tomu, aby ČSOB Pojišťovna tohoto cíle dosáhla, uvádí se v ratingové zprávě s tím, že cestou k tomu je i další rozvoj křížového prodeje v rámci Skupiny ČSOB a využití síly značky ČSOB.

Jsme rádi, že rating S&P opět potvrdil finanční sílu a stabilitu ČSOB Pojišťovny a její schopnost dostát závazkům vůči klientům, řekl předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen.

Agentura S&P poukázala i na některé výzvy, před nimiž ČSOB Pojišťovna ještě stojí, například na potřebu stabilizovat výkonnost neživotního pojištění, která byla v minulosti proměnlivá, a na potřebu posílení tržní pozice v oblasti neživotního pojištění. Strategie ČSOB Pojišťovny pro rok 2006 se zaměřuje právě na tyto oblasti, uvedl Jeroen van Leeuwen.

S&P očekává, že opatření uskutečněná na poli finančního řízení umožní ČSOB Pojišťovně dosahovat, počínaje rokem 2006, návratnosti kapitálu na úrovni 15–17 %. Agentura zároveň naznačila, že pokud se ČSOB Pojišťovně podaří splnit plánované cíle v neživotním pojištění, mohla by ratingu přiřadit pozitivní výhled.