Správa Letiště Praha hospodařila v roce 2007 se ziskem více než 1 mld. korun

Správa Letiště Praha uzavřela rok 2007 s velmi pozitivním hospodářským výsledkem, který po zdanění vzrostl na 1,11 mld. Kč z předchozích 0,97 mld. korun. Jde o více než čtrnáctiprocentní nárůst, který byl ovlivněn zejména tím, že dařilo zvyšovat výnosy a souběžně kontrolovat vývoj nákladů.

Letiště Praha, s.p.

„Výborné hospodářské výsledky Správy Letiště Praha korespondují s naším úsilím nabídnout cestujícím širokou síť pravidelných spojení i další služby přímo na letišti. Významný podíl na našem zisku mají totiž také výnosy z komerčních aktivit,“ uvedl generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák a doplnil: „V meziročním srovnání vzrostl náš hospodářský výsledek před zdaněním o 8,3 % na 1,44 mld. Kč ze 1,33 mld. Kč v roce 2006.“

Rostoucí poptávka ze strany cestujících i leteckých společností a aktivní přístup ze strany Letiště Praha vedly k rozšiřování stávajících spojení i k otevírání linek do nových destinací. Provozní výnosy ve srovnání s rokem 2006 vzrostly o 7,8 %. To je na jedné straně více, než činil samotný nárůst provozu na letišti, kdy se počet cestujících zvýšil o 7,4 %, ale na druhé straně méně než meziroční nárůst provozních nákladů o 9,1 %. Výsledkem je zvýšení provozního zisku o 4,7 %, přičemž růst komerčních výnosů v porovnání s rokem 2006 o 10,1 % předstihl růst výnosů z letištních poplatků, který dosáhl meziročního navýšení o 6,0 %. Nejdynamičtější položkou byly výnosy z handlingu, kde se projevilo získání nových klientů. Rovněž výnosy z nájemného rostly dvouciferným tempem, což je důsledek úspěšné obchodní politiky podniku založené na otevřených výběrových řízeních na volné prostory i odraz růstu výkonů letiště.

V oblasti nákladů se pozitivně projevil mírný průběh zimy s nižší spotřebou materiálu používaného při zimní údržbě ploch. Na druhé straně meziročně narostly významnějším způsobem opravy majetku o 116 mil. Kč. Důvodem je zejména fakt, že náklady na opravy v roce 2006 byly oproti dlouhodobému průměru mimořádně nízké a zároveň došlo k přesunu některých z nich právě do roku 2007.