Spotřebitelé v Brně mohou měnit i nadále staré, nepoužité jízdenky za nové

Od Nového roku došlo v řadě měst ke zdražení jízdného městské hromadné dopravy. Některé dopravní společnosti v této souvislosti omezovaly možnost vrácení starých nepoužitých jízdenek či jejich výměny s doplatkem. SOS na dopravní podniky apelovalo, aby výměnu či vrácení umožnily.

SOS – Sdružení obrany spotřebitelů upozornilo některé dopravní podniky, že v souvislosti se zdražením jízdného od 1. 1. 2008 může docházet k porušování právních předpisů. Na SOS se obraceli spotřebitelé, kteří si stěžovali, že DP některých měst odmítají výměnu či vrácení starých nepoužitých jízdenek. Sdružení vyzvalo podniky k vyjádření se a k nápravě. Jednou z dotčených společností byla i brněnská společnost KORIDIS JMK spol. s. r. o. Ta sice původně prodlužovala platnost starých jízdenek o 15 dní, tedy do 15. 1. 2008, výměnu či vracení jízdenek však odmítala.

„Takové ujednání obchodních podmínek, bychom považovali za neplatné. Jednalo by se o nepřiměřenou smluvní podmínku podle § 56 občanského zákoníku. Pokud by výměna nebyla spotřebitelům umožněna, mohlo by na straně DP vznikat bezdůvodné obohacení. Změna tarifu nemůže zatěžovat spotřebitele více, než je nutné,“ říká Mgr. Jana Teplá, právnička SOS.

Společnost KORIDIS JMK, spol. s.r.o. včera SOS informovala, že svou tarifní politiku přehodnotila a cestujícím výměnu jízdenek umožní. Cestující, kteří do 15. ledna 2008 nevyužijí jednorázové jízdenky, mohou tyto jízdní doklady vyměnit od 16. 1. 2008 na vybraných přepážkách předprodejního centra DPMB, Novobranská 18, Brno. Výměna se týká všech druhů jednorázových jízdenek a předplatních přenosných jízdenek (na 24 hodin, 72 hodin, 7 dnů, 14 dnů) platných ke dni 31. 12. 2007. Za staré jízdenky obdrží cestující nové ve stejné celkové hodnotě. Pokud bude celková hodnota nových jízdenek vyšší, cestující odpovídající částku doplatí. Výměna potrvá do 31. 3. 2008.

Pokud se spotřebitelé setkají s nějakým problémem, mohou se obrátit na Spotřebitelské informační centrum v Brně, Křenová 47, nebo na webové stránky SOS www.spotrebitele.info, případně využít SOS linku 900 08 08 08 (8 Kč/min).