Spotřebitelé se mohou na levný roaming zatím jen těšit

Sdružení obrany spotřebitelů ČR vítá závěr Evropské komise, která po důkladné diskuzi přichází s návrhem snížení vysokých cen za volání z mobilního telefonu ze zemí Evropské unie. SOS ale upozorňuje, že pokud změny budou schváleny, začnou platit až v příštím roce a na letošních prázdninách je žádoucí dodržovat některá základní pravidla, aby spotřebitelé předešli nemilým překvapením.

Zatím i v letošní dovolenkové sezoně budou spotřebitelé platit mnohem více, než jsou zvyklí při telefonování v rámci ČR. „Podle běžně dostupných informací, které má Sdružení obrany spotřebitelů České republiky k dispozici, se zdá, že i dnes se operátoři snaží vzbudit svými speciálními nabídkami ve spotřebitelích přesvědčení, že volání a posílání SMS ze zahraničí není drahé. Skutečnost je bohužel často jiná,“ připomíná Karel Pavlík ze Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS).

Chystaná evropská regulace, jak vychází ze závěru Evropské komise, by spočívala ve snížení cen za volání v zahraničí až o 70 %. „Pro uživatele mobilního telefonu by to prakticky znamenalo, že by za odchozí hovor v rámci EU platil nejvýše 14 Kč, za místní hovor v rámci dané země nejvýše 10 Kč a za přijatý hovor by se účtovalo maximálně 5 Kč,“ vysvětluje Tomáš Liškutín z SOS a dodává: „SOS se ztotožňuje s cílem Evropské komise, aby spotřebitelům při volání v zahraničí nebyly účtovány přehnaně vysoké sazby oproti sazbám, které spotřebitel zaplatí při volání ve své vlastní zemi.“

V souvislosti s uvedením návrhu na regulaci trhu roamingových cen nastal v ČR v posledních třech měsících malý pokrok, avšak ceny zůstávají oproti běžnému volání stále velmi vysoké. Navíc se jejich snížení obvykle netýká běžného roamingu, ale je často zahrnuto v rámci speciálních nabídek, které je nutno zvlášť aktivovat. „Odesláním SMS, která bezplatně službu zahrnující slevu na roamingové volání aktivuje, můžete následně ušetřit i stovky korun. Proto je vhodné se před odjezdem do ciziny u mobilního operátora informovat, jaké slevy nabízí,“ doporučuje Liškutín. Evropané odmítají nadále akceptovat vysoké platby za volání z mobilního telefonu a regulace v rámci práva celé EU je nutná ze samé podstaty roamingových služeb, jelikož pro jednotlivé členské státy Evropské unie je velmi složité upravovat podmínky pro službu s mezinárodním aspektem. Nová regulace odstraní jednu z posledních překážek jednotného evropského trhu. „Pokud návrh Evropské komise posvětí Evropský Parlament a Evropská rada ministrů, regulace bude následně účinná až v létě 2007, do té doby doporučujeme spotřebitelům sledovat aktuální ceník svého operátora,“ uzavírá Liškutín.

Základní pravidla pro využívání mobilního telefonu v zahraničí jsou následující:

PŘED ODJEZDEM

• Zjistit si u operátora ceny za jednotlivé služby v cílové i tranzitních zemích a v případě nutnosti si aktivovat roaming.
  • Deaktivovat si přesměrování mobilního telefonu např. do hlasové schránky.

V ZAHRANIČÍ

• Před každým voláním zkontrolovat na displeji, zda je využíván nejlevnější operátor a případně si ho nastavit manuálně, protože mobil využívá automaticky nejsilnější síť.
  • Přijímat jen důležité hovory, protože se za ně neplatí vůbec málo.
  • Pozor na telefonování za volantem, které může využívání mobilního telefonu kvůli případné pokutě významně prodražit.