Sporoinvest překročil rekordní hranici

Historicky rekordního objemu majetku ve výši 19 miliard korun v pondělí 22. dubna dosáhl největší otevřený podílový fond v České republice – SPOROINVEST. Jen od začátku roku tak do něj klienti uložili dalších více než 2,2 miliardy korun, například za uplynulý týden to bylo téměř čtvrt miliardy korun.

Sporoinvest je fondem finančního trhu, a stále více střadatelů ho využívá jako alternativu termínovaného vkladu nebo bankovního účtu. Sporoinvest jejedním z 12 podílových fondů, které spravuje Investiční společnost Českéspořitelny (ISČS). Ta za své dominantní postavení na tuzemském trhu vděčí i řadě nadstandardních služeb, které investorům poskytuje Česká spořitelna.

Mezi nejzajímavější nadstadardní služby patří tzv. Servis 24. Tato služba umožňuje, aby klient telefonem obsluhoval nejen svůj sporožirový účet, ale isvé majetkové účty: může telefonicky zadávat pokyny k nákupu, odkupům čivýměnám podílových listů ve svých fondech.

Při jednorázovém nákupu podílových listů některého z fondů ISČS (včetně výše zmiňovaného Sporoinvestu) jsou použity peníze ze sporožirového účtu; prostředky získané odkoupením podílových listů jsou (zpravidla do tří pracovních dní) připraveny na přepážce k vyzvednutí v hotovosti, anebo poukázány na zvolený libovolný účet. Využitím pravidelného odkupování podílových listů fondů ISČS tak lze výhodně – bez jakýchkoli poplatků – hradit opakované platby (nájmy, splátky a podobně). Na nízko úročeném běžném účtu tedy nemusí mít klient zbytečně uloženy vysoké prostředky. Kromě pravidelného ukládání peněz do fondů lze využít i možnost volného investování, kdy lze z libovolného účtu „odesílat“ příležitostně jakékoli částky. Výměna podílových listů je bezplatná možnost, jak přesouvat část investovaných úspor například z konzervativ­nějšího fondu peněžního trhu do dluhopisového, anebo do některého akciového fondu. Ty jsou dlouhodobě výnosnější, ale protože jejich kurz krátkodobě více kolísá, odborníci doporučují pravidelné investování s využitím efektu průměrování nákladů. Služba SPOROEFEKT umožňuje efektivní regulaci zůstatku na sporožirového účtu, kdy po překročení zadaného limitu mohou být přebývající peníze automaticky investovány do zvolených podílových fondů ISČS, v nichž se zhodnocují mnohanásobně lépe.

Další unikátní službou, které si mohou klienti České spořitelny zřídit na téměř všech 700 pobočkách po celé ČR, je tzv. SPOROPLÁN. Tento program vytváření úspor umožňuje optimální zhodnocení investice na předem stanovenou dobu. Je sestaven na míru klienta, kdy podle jeho požadavků, investičního profilu, plánovaného cíle a délky je nastaven podíl jednotlivých složek (akciové, dluhopisové i finančního trhu). Může trvat jen několik, ale i třeba dvacet let. V případě nových fondů SPOROMIX 3 a SPOROMIX 5 se jedná o uložení finanční částky na tři nebo pět let do aktivně strukturovaného portfolia. Rozložení investice je přitom takové, že po uplynutí této doby byl měl být výnos na optimální výši. Celá investovaná suma je ale po celou dobu stále dostupná a je možné ji kdykoliv vybrat. Jedinečnou možností je dále vydání Chage karty Visa Gold těm podílníkům fondu SPOROINVEST, kteří splní stanovené podmínky. „Propojení kreditní karty s podílovým fondem je moderní trend. Jsme rádi, že s ním jako první v ČR přichází právě Česká spořitelna“, říká náměstek generálního ředitele ISČS Petr Schůt. Ještě v tomto roce podle něj bude moci využít kreditní karty ještě širší okruh podílníků fondu SPOROINVEST.