Spolupráce portálu bankovnipoplatky.com se Sdružením podnikatelů a živnostníků ČR

Portál www.bankovnipoplatky.com se do této doby zabýval především bankovními poplatky, které se týkaly fyzických osob, tedy soukromých účtů. Nicméně poplatková politika našich bank je „nemilosrdná“ i u podnikatelských účtů. Proto se rozšiřuje záběr tohoto portálu i o oblast právnických osob, drobných podnikatelů a živnostníků. V rámci tohoto rozkročení dochází na poli bankovních poplatků ke spolupráci mezi portálem www.bankovnipoplatky.com a Sdružením podnikatelů a živnostníků ČR.

Na stránkách budou k dispozici příklady nesmyslných a nesystematických bankovních poplatků, které dopadají právě na podnikatele a živnostníky, odborná diskuse na toto téma, komentáře živnostníků, dokumenty, které budou podkladem pro předložení námitek a připomínek na jednání tripartity, eventuálně přímo ministrům jménem Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.

První společná aktivita se týká poplatku za příjem většího množství mincí. Tento poplatek nabývá na intenzitě v momentě, kdy se papírové peníze menších hodnot (20 Kč a 50 Kč) postupně přeměnily na mince. Obchodníci tak přicházejí do styku se stále větším počtem mincí, které pak odnášejí v podobě tržby na svůj účet. I přes to, že peníze roztřídí, platí za jejich příjem vysoké poplatky. U České spořitelny to dělá například 1% z částky minimálně však 100 Kč (při složení více než 101 mincí na jeden účet v rámci jednoho dne). Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR se proto obrátilo se stížností na ČNB. ČNB ve své odpovědi mimo jiné uvádí: „Názorem ČNB je, že v případě, že klient vkládá na svůj účet větší počet mincí, tyto mince jsou roztříděny podle jednotlivých nominálů a vhodným způsobem podle danou bankou stanovených podmínek zabaleny, neměla by banka takovou operaci zpoplatňovat.“ ČNB nicméně nemá páky, jak by banky mohla donutit nevybírat za tuto službu poplatky.

V nejbližší době připravíme přehlednou tabulku – srovnání jednotlivých bank z hlediska právě tohoto poplatku.