Společný projekt Citigroup a GE odstartuje příští týden

Dvě z největších globálních korporací v České republice, společnosti Citigroup a GE, se spojily s cílem zkvalitnit české vzdělávání. Obě společnosti finančně podporují program Economics for Leaders, konaný v hotelu Jezerka v Seči u Pardubic, který je určen pro třicet vybraných českých studentů středních škol a třicet českých středoškolských učitelů.

Dvě z největších globálních korporací v České republice, společnosti Citigroup a GE, se spojily s cílem zkvalitnit české vzdělávání. Obě společnosti finančně podporují program Economics for Leaders, konaný v hotelu Jezerka v Seči u Pardubic, který je určen pro třicet vybraných českých studentů středních škol a třicet českých středoškolských učitelů.

Týdenní akce s názvem Letní škola Liberálního institutu, která začíná 21. srpna, je součástí série programů Economics for Leaders, pořádaných nadací Foundation for Teaching Economics (FTE) ve Spojených státech. Liberální institut, který je v tomto programu partnerem nadace FTE, vybírá k účasti na lekcích studenty a učitele ze všech škol České republiky.

Cílem programu je, aby budoucí vůdčí osobnosti České republiky lépe porozuměly systému volného trhu a naučily se motivovat další lidi. V rámci programu proběhne rovněž pečlivě připravený odborně zaměřený výcvik třiceti učitelů z celé České republiky, v němž se dozví o možnostech využití interaktivních výukových metod při výuce ekonomie.

Během týdne získají studenti přehled o ekonomickém chování a ekonomickém uvažování při rozhodování ve veřejné sféře a poznají různé styly vedení. Učitelům program nabídne nové výukové strategie, kompletní znalost ekonomických koncepcí a návody na simulace, hry a přípravu materiálů, s jejichž pomocí se ekonomie stane pro studenty zajímavější. Mezi instruktory najdeme Čechy i Američany.

Nadace Foundation for Teaching Economics realizuje program Economics for Leaders v České republice s podporou společnosti Citigroup, nadace Citigroup Foundation a GE již dvanáct let. Podle hodnocení mají studenti i učitelé po absolvování programu lepší znalosti ekonomických sil, které hrají významnou úlohu v každodenním životě. A co je ještě důležitější, účastníci jsou schopni rozlišovat mezi hodnotou zatíženými a empiricky ověřitelnými úsudky.

Společnost Citigroup věří, že účinné vzdělávací programy v oblasti financí zvyšují kvalitu života jednotlivců, rodin a institucí a posilují společnost jako celek. V dubnu tohoto roku společnost Citigroup a nadace Citigroup Foundation informovaly o své podpoře celosvětového finančního vzdělávání, do něhož by během deseti let měly investovat 200 mil. dolarů. Vzhledem k tomu, že tento program zapadá do naší nové strategie a v loňském roce byl úspěšný, rozhodli jsme se pokračovat v jeho podpoře v České republice, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku. Letní soustředění nabízí účastníkům vynikající příležitost k získání nových znalostí a informací o ekonomii. Zkoumáním vztahů mezi ekonomií a mocí v rámci řady náročných činností získávají studenti schopnosti, jež budou budoucí čeští vedoucí představitelé bezpochyby potřebovat, řekla Markéta Dvořáčková, vedoucí oddělení veřejných záležitostí společnosti Citigroup.

Společnost GE považuje vzdělání za jednu z nejdůležitějších oblastí, protože jeho kvalita ovlivňuje do značné míry budoucnost každé země. Tento program nadace FTE, který Nadace GE Foundation sponzoruje v České republice, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Bulharsku, vnesl do dobročinných aktivit naší společnosti v této oblasti nový rozměr. Bude mi proto ctí hovořit o tzv. corporate citizenshipu, tedy firemním občanství v České republice, v souvislosti s kulturou a hodnotami naší společnosti, uvedl manažer komunikace společnosti GE Capital Bank, a.s. Jan Hainz. Jan Hainz povede v rámci programu prezentaci a informační schůzku o firemním občanství, implementaci procesů a hodnot zažitých v USA na místním trhu a o dopadech těchto principů na úspěšné ekonomické fungování společnosti.