Společnost VISA Europe zdůraznila ve svém prohlášení zájem o jednotný platební styk v Evropě

Zvýší-li se podíl společnosti Visa Europe na celkovém objemu plateb o 1%, přinese to evropským spotřebitelům úspory ve výši zhruba 800 milionů EUR. Na podporu rozšíření V PAY technologie se banky zavázaly vydat 30 milionů karet. V rámci urychlení přechodu od hotovostních plateb k platbám bezhotovostním je cílem dosáhnout toho, aby v roce 2015 každé páté euro zaplacené v Evropě bylo hrazené některou z karet Visa.

VISA Europe

Společnost Visa včera vydala prohlášení, v němž se jasně a důrazně přihlašuje k myšlence jednotného evropského platebního trhu. Prolášení bylo publikováno pouhé dva týdny po uvedení Visa Inc. na newyorskou burzu a jeho text zdůrazňuje základní principy na nichž Visa funguje, včetně profilu členské organizace vlastněné 4 600 členskými bankami v Evropě.

Prezident a generální manažer společnosti Visa Europe Peter Ayliffe prohlásil: „Naše společnost je vlastněna evropskými institucemi, v Evropě podniká a své služby poskytuje evropským zákazníkům. Máme prostředky, motivaci i příležitosti investovat do platebních inovací, které evropský trh tolik potřebuje. Z celkového objemu peněžních transakcí v Evropě je každé deváté euro placené prostřednictvím karty Visa a stejnou značku nese většina debetních karet, které byly na evropském kontinentu vydány. Do roku 2015 bychom chtěli svou pozici ještě zlepšit a dosáhnout toho, že to bude již každé páté euro, které bude hrazené prostřednictvím karty Visa.“

„Prohlášení vytyčuje naši vizi, jak v Evropě vybudovat jednotný, větší, efektivnější a uvnitř více konkurenční trh. Zároveň jasně nastiňuje, jakou roli by na tomto trhu chtěla hrát Visa Europe. Oslovujeme všechny své partnery a vyzýváme je, aby uznali jedinečné výhody, které jim nabízíme – a aby v nás spatřovali skutečného strategického partnera při realizaci vize SEPA. Pokud se urychlí přechod od hotovosti k efektivnějším platbám prostřednictvím karet Visa, budou z toho nakonec profitovat všichni. Spočítali jsme, že pokud se podíl naší společnosti na osobních spotřebitelských výdajích zvýší o pouhé jedno procento, bude to znamenat celkovou úsporu ve výší 800 milionů EUR ročně.“

Visa Europe má jedinečná strukturu (je vlastněná svými členy), která jí umožňuje plně realizovat cíle vytyčené Evropskou unií pro platby v eurech s ohledem na jednotný trh (SEPA). V současné době vstupujeme do naprosto zásadní fáze, kdy dochází k přechodu na SEPA, implementaci směrnic EU o platebních službách a spuštění technologie čipových karet.

Visa Europe formulovala následující předsevzetí určená zákazníkům, obchodníkům, členským bankám i příslušným úřadům na Evropském trhu.

1. Stát se přední evropskou platební značkou
  2. Zavést debetní karty kompatibilní se standardem SEPA jako klíčového nástroje k nahrazení hotovostních plateb
  3. Investovat do evropských platebních platforem
  4. Investice do produktového portfolia kompatibilního se SEPA a jeho uvedení na trh
  5. Podporovat inovaci v evropských platbách
  6. Nadále dbát o nekompromisní bezpečnost

Společnost Visa Europe oznámila, že evropské banky se k 2. dubnu 2008 zavázaly vydat 30 milionů karet V PAY, přičemž v prosinci 2007 to bylo pouze 20 milionů. Do konce roku 2008 očekáváme, že se tento závazek zvýší na 40 milionů. Významný příslib učinily banky z Rakouska, Belgie, Bulharska, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska i Švýcarska. V současné době je v oběhu již 250 000 karet V PAY a očekává se, že do konce roku 2008 tento počet vzroste na 2 miliony.