Společnost TietoEnator dodala infrastrukturu pro první implementaci nové generace bezpečných čipových platebních karet

Russian Standard Bank vydala jako první na světě novou generaci čipových platebních karet MasterCard. Díky řešení TietoEnator mohla banka migrovat na mezinárodní standard EMV 2000, který umožňuje vzájemnou akceptovatelnost platebních karet mezi bankami po celém světě.

Praha, 27. července – Přední ruská banka Russian Standard Bank začala vydávat bezpečné čipové platební karty nové generace v rámci sdružení MasterCard. Jako první banka v historii tak začala využívat karty s vysoce flexibilním čipem standardu MasterCard M/Chip verze 4 (M/Chip 4), který umožňuje aplikace pro kreditní i debetní karty. Nové čipové karty jsou vydávány díky spolupráci s partnery banky, kterými jsou dodavatel čipů Gemplus, dodavatel počítačového systému TietoEnator a IVK Systems, dodavatel personalizačního řešení.

Standard M/Chip 4 se opírá o globální standard EMV pro čipové karty vytvořený organizacemi Europay, MasterCard a Visa. Zaručuje mezinárodní interoperabilitu a bezpečnost.

Nové funkce platební karty, vyšší bezpečnost

Čipové platební karty vydávané nyní bankou Russian Standard nabízí jejím zákazníkům novou hodnotu. Nové karty zajistí v místě prodeje nejen debetní či kreditní platby, ale také možnost předautorizovaného debetu, který umožňuje bezpečné transakce off-line, bez nutnosti spojení obchodníka s bankou.

Vydavatelé platebních karet mohou díky M/Chip 4 lépe segmentovat nabídku ve svém portfoliu, platby off-line mohou být například omezeny jen na nákupy u omezeného výčtu obchodníků.

Obecně lze říci, že čipové karty nabízejí kromě větší flexibility a komfortu také nesrovnatelně vyšší úroveň zabezpečení. Notoricky známé jsou příklady zneužití embosovaných platebních karet (ve kterých je vylisován imprint, písmena a čísla plasticky vystupující z karty), které obchodník protáhl imprinterem („žehličkou“) vícekrát a zneužil je tak k autorizaci podvodných plateb na účet svého zákazníka.

Magnetický proužek, který je dnes již u platebních karet běžný, není možné přečíst bez speciálního vybavení. Riziko přečtení proužku, vytvoření kopie karty a dekódování kódu PIN však trvá.

Čipové karty obsahují vlastní jednočipový mikropočítač, který se čtečkou karet komunikuje, ale nedává jí k dispozici kompletní obsah své polovodičové paměti. Data uživatele jsou u moderních čipových karet chráněna i proti pokusům vyzkoušet nahodile různé kombinace vstupních dat a podle změn odběru proudu usuzovat na obsah paměti na čipu.

M/Chip 4 umí bezpečně ukládat údaje o posledních deseti transakcích včetně informací o objemu částky, použité měně, datu transakce, celkovém pořadí této transakce mezi všemi transakcemi uskutečněnými danou kartou a také, zda transakce byla schválena, odmítnuta či předána.

O společnosti TietoEnator

TietoEnator je jedním z předních architektů efektivní informační společnosti a největším poskytovatelem IT služeb v severských zemích. Specializuje se na konzultace, vývoj a provozování obchodních procesů svých zákazníků v prostředí digitální ekonomiky. Služby korporace jsou založeny na kombinaci hlubokých znalostí vybraných odvětví a nejnovějších informačních technologií. TietoEnator zaměstnává 14 000 odborníků ve více než 20 zemích.