Česká společnost RSJ je na světové špici v obchodování s finančními deriváty

Společnost RSJ je největší a nejžádanější společností na londýnské derivátové burze, zaujímá přední místa i na burze v Chicagu. Její celosvětové obraty dosahují řádů biliard korun, a to díky vlastním matematickým modelům, systému řízení a úspěchům v obchodech s deriváty. Dnes se o tom mohl přesvědčit profesor Jan Švejnar s dalšími předními ekonomy.

Tito odborníci přijali pozvání představitelů společnosti RSJ a navštívili její sídlo v centru Prahy. Uvítali je členové představenstva pan Karel Janeček a pan Michal Šaňák a seznámili je s unikátními technologiemi umožňujícími provádět po celém světě finanční operace přímo z pražské centrály.

Karel Janeček ve své prezentaci mimo jiné sdělil, že veškeré obchody jsou postaveny na vysoké matematice a jsou provázány matematickými modely. Tyto modely aplikují v praxi hluboké výsledky teoretické matematiky. Klíčovou událostí pro mě byl doktorát na Carnegie Mellon University, který mě přivedl k modelovacímu přístupu obchodování. Naše společnost postupně modely rozšiřuje a zaměstnává nejlepší matematické mozky a jejich nápady okamžitě aplikuje v praxi. Rovněž se věnujeme vzdělávání a rozvoji tvůrčích schopností mladých talentů na Matemicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity. Ve svém businessu sázíme mj. na chytrost a logičnost, Karel Janeček mimo jiné učí odborné kurzy finanční matematiky na MFF UK a pracuje jako školitel dvou studentů doktorandského studia na MFF UK.

Michal Šaňák vysvětlil princip obchodování následovně: Obchodování na burzách je realizováno plně automatizovaně vlastním softwarem implementujícím sofistikované matematické modely, tzv. algorithmic trading. Využíváme nejmodernější technologie a své servery umísťujeme přímo do datových center burz, která vzájemně propojujeme, čímž budujeme unikátní celosvětovou infrastrukturu umožňující rozhodování a obchodování v řádech jednotek milisekund.

Profesor Švejnar na závěr zhodnotil svou návštěvu velice pozitivně. Prezentace společnosti byla pro mne velkým přínosem. Jsem rád, že česká společnost dosáhla takovýchto úspěchů ve světovém měřítku. V dnešní době, kdy není renomé České republiky díky současné politické situaci příliš vysoké, je velice důležité, aby její dobré jméno prosazovaly na mezinárodní platformě společnosti jako je RSJ a její úspěchy.