Společenská odpovědnost firem ve vztahu k životnímu prostředí

Organizace Business Leaders Forum (BLF) pořádá další, v pořadí již šestý, informační seminář k tématu CSR, tentokrát zaměřený na environmentální oblast – jeden ze tří pilířů CSR. Seminář se uskuteční 3. října 2007 v budově PriceWaterhouseCoopers, v Kateřinské ulici 40 na Praze 2. Se svými zkušenostmi v této oblasti mimo jiné vystoupí radní hlavního města Prahy Petr Štěpánek, marketingový ředitel firmy HiTechMedia Systems Vítězslav Jančík, ředitel hotelu ADALBERT Filip Kühnel a o firemní permakultuře bude hovořit František Kurtin z firmy Ekoshop.

Seminář je určen pro pražské podniky s méně než 250 zaměstnanci a nese podtitul „Nedědíme Zemi od našich předků, ale půjčujeme si ji od svých dětí“. Cílem semináře je motivovat k rozvíjení ekologické firemní kultury a ukázat názorné příklady CSR v oblasti životního prostředí. „Rád bych zdůraznil, že na semináři nepůjde jen o nějaké „zelené proklamace,“ ale firmy dostanou například i návod, jak šetřit přírodu i peníze zároveň,“ prohlašuje ředitel Business Leaders Fora, Tomáš Nejedlo.

Setkání uvede pražský radní Petr Štěpánek s příspěvkem „Životní prostředí – šance pro podniky a živnostníky“. „Moje přednáška je věnována informacím z oblasti odpadového hospodářství pro pražské podniky a živnostníky. Mimo povinnosti vyplývající pro živnostníky ze zákona o odpadech budou prezentovány nové možnosti a šance v oblasti životního prostředí. Přednáška je doplněna příklady dobré praxe“ říká Petr Štěpánek. O zkušenosti, jak se firma může chovat ekologicky, se dále podělí společnost HiTechMedia Systems, která získala ve svém oboru již dvě ocenění, s příspěvkem „Šetrnější přístup k environmentu a vyšší využití Obnovitelných zdrojů energie v praxi“, nebo hotel Adalbert, jenž jako první v Česku získal certifikát ekoznačky „Evropská květina“. Kromě nich se zúčastnění mohou těšit na Františka Kurtina z firmy ekoShop s příspěvkem „Firemní permakultura“, dále na zástupce firmy Integra s. r. o. Michala Musila s prezentací „Zohlednění životního prostředí v podnikání: cesta ke zvýšení šance na získání dotace z fondů EU“, a v neposlední řadě na tip „Jak ušetřit peníze i přírodu – představení projektu Partnerství pro udržitelnou výrobu a služby“, který představí David Janata z hospodářské komory hl. m. Prahy.

„Cyklus seminářů se koná v rámci projektu „Společenská odpovědnost firem – nový faktor firemní konkurenceschop­nosti“. Hlavním cílem projektu je rozšíření principů společenské odpovědnosti firem mezi malé a střední podniky. Chceme je motivovat a poskytnout jim vedení a nástroje, jak o činnostech v této oblasti informovat,“ říká projektová manažerka, Monika Vondráková.

Více informací obsahuje stránka projektu www.csr-online.cz, která obsahuje kromě strukturovaných informací i databázi dobrých příkladů z praxe českých i zahraničních firem, výstupy ze seminářů a informace ze zahraničních iniciativ. Projektem reaguje Business Leaders Forum na fakt, že povědomí o společenské odpovědnosti firem (CSR) je v ČR téměř nulové a to jak mezi malými a středními podniky tak mezi širokou veřejností. Výjimku tvoří velké korporace, které se s pojmem CSR seznamují díky zkušenostem ze zahraničí. Realizace projektu probíhá za finanční podpory Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci programu JPD 3. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

BLF je sdružením mezinárodních a českých společností a firem, které prosazuje dodržování etiky v podnikatelské praxi, skutečné naplňování společenské odpovědnosti firem – Corporate Social Responsibility – a podporuje spolupráci mezi firemním, veřejným a neziskovým sektorem.