Spekulace o zneužití kapitálového trhu

Burza cenných papírů Praha se důrazně ohrazuje proti veškerým spekulacím o využívání svého trhu k netransparentním praktikám a chápe toto nařčení jako útok na dobrou pověst celého českého kapitálového trhu.

V souvislosti s prodejem sedmi procent akcií společnosti ČEZ, která je kotovanou firmou na Burze cenných papírů Praha, se v některých médiích objevily spekulace, které hovoří o možnosti zneužití regulovaného trhu pražské burzy k netransparentnímu prodeji tohoto podílu. Burza cenných papírů Praha, a.s. se proti takovému nařčení důrazně ohrazuje a chápe tyto spekulace jako bezprecedentní útok na důvěryhodnost celého kapitálového trhu a znevažování jeho dobré pověsti jak doma, tak i v zahraničí.

Mechanizmus obchodování neumožňuje prodej jakéhokoliv instrumentu na žádném z kurzotvorných trhů Burzy cenných papírů Praha za jinou, nežli tržní cenu. V případě segmentu SPAD je možné uzavřít obchod pouze v rámci povoleného rozpětí, které je vymezeno nejlepší kotací rozšířenou o 0,5 % oběma směry. Není proto možné, aby na burzovním trhu proběhla transakce, jejíž cena by neodpovídala aktuálnímu kurzu.

Akcie firmy ČEZ mají na trhu dostatečnou likviditu, představující objem obchodů mezi 1 až 1,5% základního kapitálu týdně. Na trhu lze tedy realizovat v jakokýkoliv okamžik velmi vysoké objemy obchodů avšak vždy pouze za tržní ceny. Jakékoliv spekulace o realizování zaručených zisků při obchodech za tržní ceny jsou proto nejen zcestné, ale hlavně nebezpečné matení veřejnosti. Vyzýváme zástupce medií, aby si podrobně nastudovali burzovní pravidla a legislativu kapitálového trhu před publikováním jakýchkoliv nepodložených spekulací.