Soutěž Sociálně prospěšný podnikatel roku 2006

Praha, 6. listopadu 2006 - Společnost Ernst & Young a Schwabova nadace pro sociální podnikání (The Schwab Foundation for Social Entrepreneurship) ve spolupráci s HR Partners vyhlašuje soutěž Sociálně prospěšný podnikatel roku (Social Entrepreneur of the Year). Soutěž Sociálně prospěšný podnikatel roku 2006 je rozšířením projektu Podnikatel roku České republiky, kterou pravidelně organizuje společnost Ernst & Young.

V každé ze třiceti zemí vybraných Schwabovou nadací (sesterskou organizací Světového ekonomického fóra) proběhne samostatná národní soutěž. Společně se pak vítězové jednotlivých zemí připojí ke světově uznávané komunitě dalších 130 sociálních podnikatelů.

„Jsme velmi rádi, že jsme se letos stali partnery Světového ekonomického fóra a Schwabovy nadace pro sociální podnikání v soutěži Sociálně prospěšný podnikatel roku,“ uvedl Dirk Kroonen vedoucí partner společnosti Ernst & Young. Sociální podnikatelé jsou lidé, kteří aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. „Aby mohli vytvářet společenské hodnoty a řešit doposud neřešené problémy, hledají sociální podnikatelé nové procesy, služby, výrobky nebo jedinečné způsoby jak kombinovat zavedenou praxi s inovací,“ řekl Dirk Kroonen a dodal, že sociální podnikatelé působí na takovém segmentu trhu, který je pro většinu podnikatelské obce nezajímavý. Na trhu, kde se snoubí nejvyšší rizika s potenciálně velkým pozitivním společenský dopadem. „Tito muži a ženy čelí problémům prostřednictvím změn společenského systému,“ uzavírá Dirk.

Historicky první českou Sociálně prospěšnou podnikatelkou roku byla v roce 2002 vyhlášena Petra Vitoušová, prezidentka organizace Bílý kruh bezpečí. Porotce soutěže přesvědčila detailně propracovanou a perfektně fungující sítí dobrovolníků, kteří poskytují poradenství, školení, iniciaci změn zákonů a jiné aktivity směřující ke zlepšení situace obětí trestných činů. O přínosech titulu pro svou další práci Petra říká: „Otevřelo mi to vstup do společnosti stejně odhodlaných jedinců z celého světa, dveře k informacím, kontaktům a umožnilo mi větší nadhled nad tématikou i nad českou kotlinou.“

Titul Sociálně prospěšná podnikatelka roku 2005 získala Rut Kolínská, zakladatelka Sítě mateřských center v České republice. Vítězství v soutěži jí přineslo zasloužené uznání veřejnosti. „Konečně jsou mateřská centra vnímána jako něco užitečného, ne jen jako rozmar ženských, které se doma nudí,“ pochvaluje si Rut.

Držitel hlavní ceny pojede na světový Summit sociálně prospěšných podnikatelů a regionální setkání Světového ekonomického fóra. Vybraní sociální podnikatelé budou též pozváni na Světové ekonomické fórum v Davosu a setkání komunity Mladých světových vůdců v rámci Světového ekonomického fóra.

Přihlášky musí být odevzdány nejpozději do 10. prosince 2006 prostřed­nictvím vyplnění on-line dotazníku na webové stránce soutěže: http://www.se2006.org/czechrepublic/ . Finalisté budou vybráni komisí složenou z vážených zástupců podnikatelského, akademického a veřejného sektoru České republiky ve spolupráci se zástupci Schwabovy nadace pro sociální podnikání.