Služba Daňové optimum od ING Penzijního fondu usnadní přístup k daňovým výhodám

31. října 2002

Finanční skupina ING přichází od 1. listopadu s novou službou pro účastníky penzijního připojištění, která zdarma a flexibilně nastavuje podmínky smlouvy s cílem umožnit maximální daňový odpočet za daňové období.

Daňové optimum je speciální služba ING Penzijního fondu určená všem účastníkům, kteří chtějí jednoduchým způsobem využívat daňové výhody související s penzijním připojištěním. Využívání této služby, která je zcela zdarma, ušetří spoustu času a omezí počet administrativních úkonů, jež jsou spojeny se změnami výše měsíčního příspěvku, na minimum.

„Sjednáním této služby se účastníci k ničemu nezavazují, službu Daňové optimum mohou využívat na základě svých potřeb a možností,“ vysvětluje Eva Kopecká, členka představenstva ING Penzijního fondu. Je tedy zcela na účastníkovi, zda navržené výše příspěvků uloží a tím využije zákonné možnosti odpočtu v maximální míře či nikoliv. „ING Penzijní fond provádí se souhlasem účastníka všechny potřebné úkony zcela automaticky, čímž se dá říci, že myslí za vás,“ dodala Kopecká.

Princip fungování Daňového optima je velmi jednoduchý. Dle příspěvků placených účastníkem během každého kalendářního roku je vždy pro měsíc prosinec vypočtena ING Penzijním fondem optimální částka příspěvku účastníka tak, aby účastník získal maximální částku pro odpočet ze základu daně a zároveň maximální výši státního příspěvku. Při tom je brán ohled na výši příspěvku sjednanou ve smlouvě a také na skutečně zaplacené příspěvky v průběhu roku.

Po nastavení této služby budou pro účastníky penzijního připojištění od ING Penzijního fondu každý následující rok vypočítány prosincové příspěvky tak, aby byly splněny následující hlavní zásady:
* optimalizace daňového zvýhodnění
* maximalizace státního příspěvku
* vyšší zhodnocování příspěvků
* úspora času a administrativních úkonů

Služba Daňové optimum staví na zákonném dané možnosti odečítat od základu daně z příjmu až 12 000 Kč u fyzických osob. Ročně je možné tímto způsobem uspořit na dani až 3 840 Kč.

Daňové optimum je vhodné pro výdělečně činné osoby, které podávají daňové přiznání z řad potenciálních i stávajících klientů fondu. Není tudíž doporučována penzistům a nevýdělečně činným osobám.

Sjednání služby Daňové optimum se provádí vyplněním formuláře Dodatek ke smlouvě. Služba je sjednána v okamžiku, kdy je řádně vyplněný a podepsaný formulář doručen ING Penzijnímu fondu. Účastník si může vybrat z několika způsobů, jak získat potřebné informace a formulář Dodatku ke smlouvě:
* prostřednictvím internetového portálu www.ing.cz (zde vyplní webový formulář, který si poté vytiskne a podepsaný zašle do ING Penzijního fondu),
* prostřednictvím Kontaktního centra ING (na bezplatné infolince 800 159 159 lze požádat o zaslání formuláře poštou),
* prostřednictvím poradce pro finanční plánování (vyplnění tištěné verze formuláře),
* prostřednictvím sítě vybraných makléřských společností (vyplnění tištěné verze formuláře),
* prostřednictvím klientských center ING Oranžových domů (vyplnění tištěné verze formuláře),

Podporou pro tuto službu jsou reklamní letáčky obsahující i formulář Dodatku ke smlouvě. Pro zájemce od začátku listopadu na internetovém portále www.ing.cz umožníme znázornění principu Daňového optima v podobě webové „kalkulačky“. Zde si každý bude moci spočítat, jaká je ta správná výše pro maximalizaci jeho daňových výhod.

* * *

ING působí v 65 zemích světa a má přes 100 000 zaměstnanců. Z hlediska tržní kapitalizace je jednou z největších finančních institucí v Evropě. V České republice působí od roku 1991. Poskytuje služby v oblasti pojišťovnictví, bankovnictví a správy aktiv přes 400 tisícům individuálních a korporátních klientů. V České republice v rámci skupiny ING působí pojišťovna ING Nationale-Nederlanden, ING Penzijní fond, ING Bank, ING Employee Benefits, ING Investment Management, ING Real Estate. Neméně významnými členy skupiny jsou také například ING Lease, ING Baring Private Bank a Baring Communications Equity.