Skyteam vítá China Southern Airlines jako prvního leteckého dopravce z pevninské Číny

Letecká společnost China Southern Airlines se oficiálně stala 11. plnoprávným členem aliance SkyTeam. Díky tomu je SkyTeam první leteckou aliancí, jejímž členem je dopravce z pevninské Číny. Čína má jeden z nejrychleji rostoucích leteckých trhů na světě. Díky vstupu China Southern tak SkyTeam nabízí zákazníkům další možnost cestování do jedné z nejnavštěvovanějších zemí světa.

Po vstupu China Southern Airlines může SkyTeam poskytovat své služby zhruba 428 milionům cestujících ročně. Denně jim nabízí téměř 16 400 letů do 841 destinací ve 162 zemích světa. China Southern vlastní nejrozsáhlejší síť linek v Číně a provozuje největší a nejmodernější leteckou flotilu v zemi. Dopravce je obecně uznáván také z hlediska bezpečnosti a pro vysoký standard zákaznických služeb. V roce 2006 získala společnost ocenění za bezpečnost ve formě tří hvězdiček od Čínského úřadu pro civilní letectví. Jedná se o nejprestižnější čínskou cenu v oblasti bezpečnosti letového provozu.

„Jsme nadšeni, že můžeme ve své síti přivítat China Southern Airlines – jednoho z největších a předních asijských dopravců,” řekl Leo van Wijk, předseda Řídící rady SkyTeamu. „Díky tomuto kroku můžeme svým zákazníkům nabídnout bezkonkurenční přístup do destinací, kam se chtějí dostat. Vzhledem k tomu, že společnost China Southern nabízí nejvíce letů v Číně, posílí její členství naši alianci a umožní jí nabízet služby i na nejrychleji se rozrůstajících trzích světa.”

Díky členství China Southern se rozrůstá i globální síť letištních hubů v alianci, a to o výborně situované mezinárodní letiště v Baiyunu o moderní letiště v Guangzhou a o mezinárodní letiště v hlavním městě Pekingu. China Southern je také první dopravce v Číně, který na nejfrekventova­nějším hubu v zemi – pekingském mezinárodním letišti provozuje svůj vlastní terminál.

„SkyTeam je znám bezkonkurenční nabídkou spojení po celém světě. Členství v něm nám dovolí nabízet našim zákazníkům ještě lepší služby, především s ohledem na blížící se olympijské hry v Pekingu v roce 2008,” řekl Liu Shao Yong, předseda China Southern Airlines, na uvítacím ceremoniálu v Pekingu. „Rozsáhlá síť China Southern v rámci Asie výrazně posílí už tak velmi pevnou globální síť SkyTeam,“ dodal Liu Shao Yong.

Uvítacího ceremoniálu se ve Velké lidové hale v Pekingu zúčastnili Liu Shao Yong, předseda China Southern Airlines, Yang Yuanyuan, ředitel Všeobecné správy Čínského úřadu pro civilní letectví, Leo van Wijk, předseda Řídící rady SkyTeam a Yang Ho Cho, předseda a CEO letecké společnosti Korean Air, Radomír Lašák, prezident a předseda představenstva Českých aerolinií a další zástupci SkyTeamu.

Memorandum o členství ve SkyTeamu podepsala China Southern Airlines 24. srpna. Od té doby udělala společnost velký pokrok a splnila všechny požadavky aliance. Dopravce byl členem SkyTeamu uznán po uzavření dohod, včetně code-sharových, o vzájemném uznávání věrnostních programů a o užívání letištních salonků s ostatními členy aliance.

Partnerem věrnostního programu Českých aerolinií OK Plus se letecká společnost China Southern Airlines stala již 1. listopadu. Na linkách China Southern Airlines tak cestující Českých aerolinií získají všechny výhody, na které jsou zvyklí u aliance SkyTeam. Za lety v síti China Southern Airlines si také mohou načíst míle na členský účet věrnostního programu OK Plus.