SkyEurope Airlines prolomily rekord: nový Boeing 737-700NG přeletěl ze Seattlu do Prahy bez mezipřistání

Praha, Bratislava, 30. ledna 2007 - SkyEurope Airlines, nejvýznamnější nízkonákladová letecká společnost ve střední a východní Evropě, dosáhly dalšího prvenství, když sedmé nové letadlo Boeing 737-700 v barvách SkyEurope po přeletu 8 382 mil mezi Seattlem a Prahou přistálo na letišti v Praze Ruzyni.

Stroj s imatrikulací OM-NGG dosedl na pražskou ranvej v sobotu 27. ledna přesně v 17:35 místního času. Po doplnění paliva ukončilo letadlo svou cestu v Bratislavě přistáním v 18:53. Pod vedením kapitána Petera Pelece se do flotily SkyEurope zařadil další nový stroj po 10 hodinách a 10 minutách letu mezi Seattlem a Prahou. Jde tak o nejdelší dokumentovaný přelet Boeingu 737–700 NG v komerční konfiguraci.

Dosud platný rekord byl z roku 1998. Jeho délka byla 8116 mil na trati mezi Seattlem a Berlínem. SkyEurope tento rekord nejen překonaly, ale zároveň let dokázaly uskutečnit ekonomičtěji. „Náš let vyžadoval hodně plánování a úvah o spotřebě paliva. Prví čtyři hodiny letu poznamenal čelní vítr, takže jsme museli po celou dobu situaci průběžně analyzovat a rozhodovat seo dalším postupu. Původně jsme chtěli doplnit palivo v Edinburghu, ale nakonec jsme díky příznivé změně větru do zad mohli pokračovat až do Prahy,“ řekl Peter Pelec, šéf letového provozu SkyEurope.

SkyEurope letos převezmou celkem 10 zcela nových letadel 737–700 New Generation, a postupně je uvedou do provozu v bázích v Bratislavě, Budapešti, Krakově, Praze a Vídni. Už od podzimu tohoto roku se tak SkyEurope stanou společností s vůbec nejmladší a nejmodernější flotilou ve střední a východní Evropě. Nová letadla jsou vybavena 149 elegantními koženými sedadly a speciálními espressovary Iacobucci. SkyEurope je jedinou evropskou leteckou spoelčností, která nabízí pravé italské espresso na palubě. Díky unikátním konstrukčním prvkům a winglety na koncích křídel patří Boeing 737–700NG k nejekonomičtějším a nejvýkonnějším strojům ve své třídě.