SkyEurope Airlines potvrzuje úvěrové financování 4 Boeingů 737-700 k dodání v roce 2007

Vídeň/Bratislava, 30. května 2006 – SkyEurope Airlines, vedoucí středoevropská nízkonákladová a nízkocenová letecká společnost, pověřila Bank of Scotland Corporate, aby provedla úhradu před dodáním a poskytla dlouhodobou půjčku na financování 4 nových Boeingů 737-700NG, které mají být dodány v druhé polovině roku 2007.

SkyEurope se zavázala k odběru těchto 16 letadel od společnosti Boeing a nakoupila práva na dalších 16 letadel. Prvních 12 dodávek letadel, z nichž 4 jsou již v letce SkyEurope, má být financováno na základě operativního leasingu od GECAS. Zbývající 4 letadla, která budou dodána v roce 2007 v celkové hodnotě 220 milionů amerických dolarů podle stanovené ceny, budou prvními letadly přímo vlastněnými SkyEurope a uvedenými „v rozvaze společnosti“. Transakce je prvním krokem směrem k dosažení finančního mixu mezi letadly pořízenými na leasing a vlastními letadly. Jde o strategii, která je uplatňována vedoucími leteckými společnostmi v profesní skupině SkyEurope.

Peter Atherton, ředitel financování leteckého zařízení v Bank of Scotland, řekl: „Jsme potěšeni, že máme možnost podpořit rozvoj společnosti SkyEurope ve středoevropském regionu prostřednictvím této pokrokové transakce, navíc nás povzbuzuje silný ekonomický růst tohoto regionu.“

Alain Skowronek, předseda představenstva SkyEurope, zdůrazňuje: “Pro naše investory a manažerský team je důležité, že jsme spustili vhodný způsob financování letadel včas a koordinovaně. Přestože letadla nebudou dodána dříve než příští rok, chceme ujistit, že také používáme efektivní formy financování úhrady před dodáním. Zplnomocněním Bank of Scotland k financování obou prvků transakce užíváme určitých výhod z jistých úspor měřítka, což je pro nízkonákladového dopravce jako jsme my klíčový předpoklad.“

Christian Mandl, generální ředitel SkyEurope, dodává: “Jsme potěšeni pozitivními odpověďmi, které jsme obdrželi od široké škály finančních institucí, které projevily zájem o financování těchto letadel. Nicméně návrh Bank of Scotland zahrnoval řadu prvků, které nám umožní flexibilitu v určitých klíčových oblastech. Jsme velice potěšení, že při našem prvním „přímém nákupu“ letadel spolupracujeme s tak zkušenou finanční institucí.“

Spectrum Capital London Limited, finanční poradce společnosti SkyEurope, je pověřena strukturalizací a realizací plateb před dodáním a termínovaných úvěrů Bank of Scotland. Linklaters je právním poradcem SkyEurope a Denton Wilde Sapte je poradcem Bank of Scotland.

Předpokládá se, že právní dokumentace pro obě transakce bude uzavřena koncem června 2006.