SkyEurope Airlines pokořily vlastní světový rekord

Praha, Bratislava, 18. března 2007 - SkyEurope Airlines, nejvýznamnější nízkonákladová letecká společnost ve střední a východní Evropě, vytvořila nový světový rekord v délce přeletu Boeingu 737-700NG v komerční konfiguraci. Desátý nový Boeing 737-700NG přistál na letišti M. R. Štefánika v Bratislavě v sobotu 17. března 2007 v 16:36 SEČ po rekordním přeletu dlouhém 9 101, a to bez mezipřistání kvůli doplnění paliva. Pod vedením kapitána Miroslava Medzihradského dokázal stroj uletět trať mezi americkým Seattlem a Bratislavou za 10 hodin a 27 minut, tedy za 10:48 blokových hodin.

Dosud nejdelší dokumentovaný přelet Boeingu 737 měřil 8 382 kilometrů, a uskutečnil se 27. ledna tohoto roku na trati mezi Seattlem a Prahou, i tento let byl dodávacím letem nového stroje pro SkyEurope.

Christian Mandl, generální ředitel SkyEurope Airlines, přivítal osobně posádku rekorního letu na Bratislavském letišti. „To, že se SkyEurope podařilo napsat další kapitolu historie letectví, mě naplňuje hrdostí. Přelet ze Seattlu do Bratislavy bez mezipřistání ukazuje, jak skvělou práci naše posádky odvádějí,“ řekl Christian Mandl, a osobně pilotům poděkoval. Radost nad svým rekordem neskrýval ani kapitán letu Miroslav Medzihradský: „Díky zadnímu větru a s pomocí letových dispečerů se nám splnil sen letět z dodávacího letiště Boeing Field přímo domů. Po přistání nám přitom ještě přebývalo palivo!“

V letošním bude SkyEurope dodáno celkem 10 nových letadel Boeing 737–700 NG, stroje budou postupně nasazovány na linky společnosti z Prahy, Vídně, Bratislavy, Budapešti a Krakova. Na podzim se SkyEurope díky novým letadlům stanou společností s nejmodernější a nejmladší flotilou ve střední a východní Evropě. Všechny nové stroje jsou vybaveny 149 pohodlnými koženými sedačkami a pressovary Iacobucci. SkyEurope je jedinou evropskou společností, která nabízí na palubě italské kávové speciality. Díky unikátní technické konstrukci wingletů na koncích křídel a moderním motorům je Boeing 737–700NG jedním z nejekonomič­tějších a nejvýkonnějších letadel ve své třídě.