Skupina Santander dosáhla rekordního zisku

Španělská finanční skupina Santander vykázala v roce 2006 rekordní výsledky. Vytvořila čistý zisk ve výši 7,596 miliardy eur, což bylo o 22 % více než před rokem. Na tomto úspěchu se více než 50 % podílela kontinentální Evropa. Latinská Amerika přispěla 34 % a Velká Británie 15 %. Díky vynikajícím výsledkům bylo možné zvýšit dividendy o 25 % na 0, 5206 eur za akcii, takže se akcionářům vyplatilo 3,256 miliardy eur.

Generální ředitel Santanderu Emilio Botín k tomu začátkem února řekl, že letos – v roce 150.výročí svého založení – je skupina v lepší situaci než kdykoliv předtím.

K vynikajícím výsledků přispěla mimo jiné přísná kontrola vlastních nákladů, které v minulém roce vzrostly o 7 % ,zatímco příjmy stouply o 17 %. Dále se podařilo zvýšit produktivitu, například zavedením nových metod v bankovnictví ve Španělsku a Portugalsku. V bance Abbey, kterou skupina vlastní ve Velké Británii, byly realizovány významné kroky směrem k posílení drobného bankovnictví. Současně se tam podařilo splnit všechny hospodářské záměry a zavést nové technologie.

V letošním roce je hlavním cílem skupiny Santander zaznamenat rychlejší růst, než hlavní konkurenti. Dosáhnout se toho má mimo jiné vstupem na nové atraktivní trhy, zejména Číny a rpzšířením aktivit v Polsku. „Chceme, aby společnost Santander patřila k nejlepším světovým finančním skupinám z pohledu růstu, ziskovosti a efektivnosti“, charakterizoval hlavní záměry Emilio Botín.

Koncem roku 2006 měla skupina Santender 129 749 zaměstnanců, 67 miliónů zákazníků, 10 852 poboček a 2 310 846 akcionářů.