Skupina Raiffeisen vstupuje na moldavský trh

Finanční skupina RZB Group vstupuje prostřednictvím rumunské banky Raiffeisen Bank na moldavský trh. Banka v této zemi otevírá svou reprezentační kancelář a Moldavsko se tak stává již 18. trhem pokrytým Raiffeisen International ve střední a východní Evropě.

Dceřiná společnost RZB Group, rumunská Raiffeisen Bank S.A., dnes otevírá svou reprezentační kancelář v hlavním městě Moldavska Kišiněvě. Nová kancelář dále rozšiřuje silnou přítomnost skupiny Raiffeisen ve střední a východní Evropě. Moldavsko se stává 18. trhem v tomto regionu, na 16 z nich skupina působí prostřednictvím dceřiných bank s více než 2400 pobočkami, na dvou trzích jsou umístěny reprezentativní kanceláře.

Skupina Raiffeisen má velmi silnou pozici v sousedních státech – v Rumunsku a na Ukrajině. Na Ukrajině je největší bankou, v Rumunsku místní trojkou. „Věříme, že nastal správný čas ke vstupu na moldavský trh. Vzali jsme do úvahy současný pozitivní vývoj v zemi a silný zájem našich klientů především z Rumunska a Ukrajiny,“ komentoval otevření kanceláře generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Moldavská ekonomika vykazuje silné známky obnovy a zrychleného růstu. V prvních třech čtvrtletích loňského hospodářství rostlo o 8,4 procenta, inflace postupně klesá. Hlavními obchodními partnery jsou Rumunsko, Ukrajina a Rusko.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.