Skupina Raiffeisen považuje bankovní sektor střední a východní Evropy nadále za perspektivní

[Tisková zpráva] Skupina Raiffeisen vidí potenciál pro další růst bankovního sektoru střední a východní Evropy (CEE). V absolutních číslech jsou nejvíce perspektivními trhy Rusko a Polsko. Růst objemu úvěrů v regionu v roce 2010 a první polovině roku 2011 zrychlil. Žebříček 5 největších bankovních skupin regionu, sídlících v EU, zůstal beze změn.

Studie Raiffeisen Bank International a Raiffeisen Centrobank předpokládá, že navzdory určitému poklesu v nárůstu úvěrů ve srovnání s minulým desetiletím zůstává středně až dlouhodobý výhled pro bankovní sektor na trzích CEE příznivý. Tento odhad se týká zejména šesti trhů – Ruska, Polska, České republiky, Rumunska, Slovenska a Albánie -  které dohromady představují 80 procent všech bankovních aktiv v daném regionu.

Autoři výzkumu upozorňují také na skutečnost, že určitý vliv na vývoj bankovního sektoru v CEE bude mít dohoda uzavřená v souvislosti s dluhovou krize eurozóny. Dohoda by nepřímo mohla vést k poklesu úvěrové činnosti v regionu CEE během příštích 6 až 12 měsíců, neboť bankovní skupiny působící v regionu budou pociťovat značnou zátěž spojenou s restrukturalizací řeckého dluhu i opatřeními na rekapitalizaci bank.

V absolutních číslech představují Rusko a Polsko – které společně představují 60 procent bankovních aktiv v regionu CEE – největší příležitost k růstu v rámci budoucího vývoje bankovních trhů v tomto regionu. Tato skutečnost odráží absolutní velikost obou trhů i očekáváný udržitelný nominální roční růst v oblasti úvěrů a aktiv na úrovni dvojciferných hodnot v průběhu let 2011 až 2015, na které se předpověď vztahuje.

V roce 2010 se růst úvěrů v regionu CEE zrychlil, jak vyplývá ze souhrnných dat bankovních sektorů regionu a předních bank. UniCredit, Erste, RBI, Société Générale (SocGen) i Intesa Sanpaolo vykázaly nárůst úvěrů. Údaje za prvních šest měsíců roku 2011 naznačují pomalý růst úvěrové činnosti v regionu CEE. To obzvláště platí pro země, pro které byl rok 2010 velmi náročný  (např. Maďarsko, Slovinsko a Ukrajina). Za předpokladu, že stávající trendy v poskytování úvěrů se více či méně udrží, nárůst úvěrů při přepočtu na euro za celý rok 2011 by mohl dosáhnout zhruba 9,5 procenta v regionu střední Evropy, 7 procent v regionu jihovýchodní Evropy a zhruba 13 procent v regionu východní Evropy.

Studie rovněž konstatuje značné zlepšení odolnosti bankovního sektoru v regionu CEE. Toto zlepšení je především výsledkem stabilizace ekonomiky v roce 2010 a první polovině 2011. S ohledem na tyto okolnosti a opět rostoucí objemy úvěrů se nesplácené úvěry (NPL) nacházejí téměř na vrcholu nebo jej již překročily, a to ve všech předních bankách regionu CEE, což potvrzují i souhrnná data z bankovního sektoru.

Během roku 2010 a první poloviny roku 2011 nedošlo k žádným velkým změnám v postavení 5 největších (dle celkových aktiv) bankovních skupin z EU působících v regionu střední a východní Evropy: UniCredit nadále vedla, následována Erste, RBI, SocGen a KBC.

Zpráva o bankovním sektoru v regionu CEE je k dispozici na této adrese: