SKUPINA PIONEER INVESTMENTS UZAVŘELA PRVNÍ POLOLETÍ ROKU S ČISTÝMI PRODEJI VE VÝŠI TAKŘKA 5 MILIARD EUR

PROTI STEJNÉMU OBDOBÍ ROKU 2004 ČISTÉ PRODEJE SKUPINY VZROSTLY O 125 %. SPRAVOVANÁ AKTIVA SE OD ZAČÁTKU ROKU 2005 NAVÝŠILA O 10 %.

Dublin, 28. července 2005: Pioneer Investments dosáhl za první pololetí tohoto roku čistých prodejů ve výši 4,8 miliardy EUR, tedy o 2,6 miliardy EUR více než ve stejném období předchozího roku. Celková hodnota skupinou spravovaných aktiv nyní činí 142,6 miliard EUR a od začátku roku 2005 tedy vzrostla o 10 %. Významná část, ve výši 3,5 miliardy EUR, přichází z distribučních sítí mimo vlastní skupinu a tvoří nyní více než třetinu celkových aktiv.

Výsledky jednotlivých divizí:

Italská divize zaznamenala v důsledku pozitivních prodejních trendů v oblasti individuální správy portfolií a v segmentu externích distribučních sítí za prvních šest měsíců roku 2005 čisté prodeje ve výši 3,5 miliardy EUR. Pioneer Investments pokračuje ve zvyšování svého tržního podílu na trhu správy aktiv, kde dosáhl 14,89 % (+ 35 setin procenta od počátku roku 2005). Celkový objem spravovaných aktiv v Itálii činil ke konci června 100,3 miliard EUR, což představuje od počátku roku nárůst o 8,5 %.

Mezinárodní divize (západní Evropa kromě Itálie) zaznamenala za prvních šest měsíců roku 2005 čisté prodeje ve výši 830 milionů EUR, především díky silnému podílu německé oblasti, Španělska a Spojeného království. Celková divizí spravovaná aktiva v současnosti dosahují částky 9,5 miliardy EUR, což proti začátku roku představuje nárůst o 21 %.

Americká divize uzavřela šestiměsíční období s negativními čistými prodeji ve výši 286 milionů EUR. Bylo to způsobeno celkovým přesunem investic ze sektoru US High Yield. Pioneer Investments má jeden z největších amerických US High Yield fondů s aktivy takřka 9 miliard EUR a výběry představují pouhý zlomek tohoto objemu. Podnikový segment v USA vykázal kladný přírůstek o 57 milionů EUR s vysokým podílem aktiv penzijních fondů.

Celková aktiva pod správou této divize dosahují objemu 27,8 miliard EUR, což znamená proti začátku roku nárůst o 11,2 %. Vyjádřeno v dolarech dosahují aktiva v tomtéž období částky 33,7 miliard USD.

Divize New Markets (zahrnující evropské i neevropské rozvíjející se trhy) pokračovala s přírůstkem 688 milionů EUR za prvních šest měsíců roku 2005 v pozitivním trendu. Hlavním zdrojem přitom bylo především Polsko, přestože i v ostatních zemích působnosti divize došlo ke kladnému přírůstku. Celková aktiva pod správou této divize mají hodnotu 4,9 miliardy EUR, což znamená proti začátku roku 2005 nárůst o 25 %.

Divize alternativních investic zaznamenala od počátku roku 2005 kladný čistý obrat ve výši 320 milionů EUR (čisté prodeje a údaje o výši spravovaných aktiv jsou součástí ohlášených výsledků ostatních divizí). Celková aktiva pod správou hedgeových fondů dosahují výše 4,3 miliardy EUR (tedy + 12,6 % od začátku roku 2005).

Údaje oznámené v tomto prohlášení byly pořízeny na základě předběžných výsledků a mohou se proto změnit.