Skupina Komerční banky vykázala za první pololetí 2009 čistý zisk 5 806 milionů Kč

Skupina Komerční banky dnes ohlásila dosažení čistého zisku ve výši 5 806 milionů Kč za prvních šest měsíců roku 2009, což představuje pokles o 10,1 % v porovnání s první polovinou 2008. Výsledek banky ovlivnilo náročné ekonomické prostředí v České republice, jež mělo za následek zpomalení růstu výnosů a zvýšení rizikových nákladů v porovnání s předchozími roky.

K dosažení solidního výsledku Komerční banky přispělo úspěšné řízení provozních nákladů a pokračující úvěrování české ekonomiky. I v obtížných podmínkách Komerční banka pokračovala v úvěrování všech zákaznických segmentů. Meziročně vzrostl objem půjček klientům o 9,1 % na 382,5 miliardy Kč. Tento nárůst byl především tažen hypotékami a úvěry malým podnikům, které vzrostly o 17,1 % a o 10,5 %.

Skupina KB udržela silnou likviditu a kapitálovou pozici. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 činil na konci června 12,4 % a poměr mezi klientskými úvěry a vklady dosáhl 69,2 %. Ke zmírnění vlivu nárůstu nákladů na riziko banka pokračovala v přísné kontrole provozních nákladů. Poměr provozních nákladů a výnosů, který je ukazatelem provozní efektivnosti, dosáhl vynikající hodnoty 40,8 %. Zveřejněné hodnoty jsou neauditovanými konsolidovanými výsledky podle IFRS (Mezinárodních standardů finančního výkaznictví).