Skupina Komerční banky vykázala za první pololetí roku 2010 čistý zisk 6 482 milionů Kč

[Tisková zpráva] Skupina Komerční banky vytvořila za prvních šest měsíců roku 2010 čistý zisk ve výši 6 482 milionů Kč, tedy o 12,5 % více než ve stejném období roku 2009.

Čistý zisk KB za druhé čtvrtletí se v porovnání s prvními třemi měsíci roku rovněž zlepšil. Skupina KB si zachovává silnou likviditu a solventnost, poměr úvěrů a vkladů na konci června dosáhl 69,2 %, kapitálová přiměřenost vzrostla na 14,7 %.

Obchodní aktivity podporují hospodářské oživení

· meziroční růst objemu úvěrů poskytnutých klientům o 1,1 % na 385,6 miliardy Kč a vkladů o 0,8 %na 536,5 miliardy Kč;

· nárůst objemu hypoték poskytnutých občanům meziročně o 8,3 % na 104,2 miliardy Kč, nárůst objemu úvěrů poskytnutých stavební spořitelnou Modrá pyramida o 13,4 % na 47,6 miliardy Kč;

· Komerční pojišťovna se stala druhou nejdůležitější společností na trhu životního pojištění s tržnímpodílem 15,1 %. * Předepsané pojistné v životním pojištění vzrostlo o 180.5 % na 5 154 milionů Kč.

Dobré finanční výsledky díky disciplinovanosti

· úrokové příjmy a výnosy z poplatků mírně vzrostly, malé snížení celkových výnosů o 2,4 % na 16,1miliardy Kč způsobeno poklesem zisku z finančních operací oproti mimořádnému začátku roku 2009;

· snížení provozních nákladů o 6,3 % na 6 247 milionů Kč díky opatřením na zlepšení efektivnosti;

· významný pokles nákladů rizika o 33,6 % na 1 765 milionů Kč, znatelné snížení u korporátních klientů, ale mírné zlepšování také v segmentu občanů.

Komentář generálního ředitele

Mírné zlepšení makroekonomických ukazatelů se pozitivně odráží ve finančních a obchodních výsledcích skupiny Komerční banky. Velmi mě těší, že tyto pozitivní signály zaznamenáváme také v každodenním kontaktu s našimi klienty. V podnikatelských segmentech vidíme mírný nárůst poptávky po úvěrech a podobný vývoj sledujeme rovněž v oblasti financování bydlení, což dokumentuje nárůst tržního podílu KB na trhu hypotečních úvěrů. Stabilizace ekonomiky příznivě ovlivnila také vývoj nákladů na riziko. Oživení ekonomiky však stále vidíme jako velmi křehké a je tedy zřejmé, že i nadále klademe důraz na důsledné řízení nákladů a rizik.

Henri Bonnet

předseda představenstva a generální ředitel