Skupina KBC/ČSOB přivádí do ČR „evropské zdroje“ k financování malých a středních podniků

ČSOB a ČSOB Leasing dnes přijaly od Evropské investiční banky (EIB) dvě globální půjčky v objemu € 30 milionů, resp. € 20 milionů určené k financování investic malých a středních projektů. ČSOB hodlá zdroje získané z EIB použít k podpoře dlouhodobých investičních záměrů malých a středních podniků (podle klasifikace EU) jak v infrastruktuře a průmyslu, tak ve službách. Úvěry budou poskytnuty pro investiční projekty s celkovými náklady mezi € 40 tisíci a € 25 miliony.

Dlouhodobé zdroje, jež Skupina KBC/ČSOB vyjednala s Evropskou investiční bankou, přinášejí klientům dodatečné benefity poskytované z tzv. „SME Finance Facility“, zvláštního programu s podporou PHARE.

Vyjednáním této půjčky chceme zřetelně demonstrovat zájem Skupiny KBC/ČSOB dlouhodobě podporovat rozvoj malého a středního podnikání v ČR a jeho přeměnu v silný, konkurenceschopný sektor ekonomiky, komentuje přijetí půjčky Philippe Moreels, člen představenstva ČSOB zodpovědný za obchodní segment malých a středních podniků. Záměrem banky je profinancovat větší počet menších projektů, aby tak byla zvýhodnění poskytnutá z programu SME Finance Facility přenesena na co nejvíce klientů ČSOB. Zejména půjde o úvěrování programů energetických úspor, rozvoj turistiky, ochranu životního prostředí.

ČSOB Leasing, jako největší leasingová společnost v ČR, očekává nejsilnější zájem z oblasti výrobní sféry, logistiky a služeb, kde úvěrové zdroje poslouží k rozvoji malého a středního podnikání. Možnost využití půjčky v celkovém objemu 20 milionů eur nám dává také další příležitost k posílení naší pozice na leasingovém trhu a k naplnění očekávání našeho akcionáře, říká Petr Jeníček, výkonný ředitel pro finanční řízení ČSOB Leasing.

Je to již podruhé, co Skupina ČSOB přivádí „evropské zdroje“ do České republiky. V roce 2000 byla s asistencí a garancí KBC, mateřské společnosti Skupiny, vyjednána první obdobná půjčka z EIB s incentivy pro klienty ve výši 50 milionů eur. Protože byla již zcela využita, přivádí Skupina KBC/ČSOB do ČR prostřednictvím banky druhou a přes ČSOB Leasing třetí tranši těchto zdrojů.